IRLi eestseisus: suhtume sotside ettepanekutesse heatahtlikult

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna kogunenud Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) eestseisus otsustas jätkata läbirääkimisi koalitsioonilepingu muudatusettepanekute osas ning ühtlasi viia erakonna põhikirja sisse muudatused, mis aitaks tulevikus vältida juuni alguses lahvatanud «pätiskandaali».

Täna pärastlõunal kogunenud IRLi eestseisuse päevakorras oli nii mõne päeva tagune erakonna aukohtu «kriminaaliskandaali» otsus kui Sotsiaaldemokraatliku Erakonna soov aprilli alguses allkirjad saanud koalitsioonileping avada ja sellesse hulk muudatusi sisse viia.

Nimelt saatsid sotsiaaldemokraadid juuli lõpus koalitsioonikaaslastele ettepanekute paketi koalitsioonileppe muutmiseks. Sotsid ise peavad neist ettepanekutest kõige olulisemateks punktiks tulumaksuvaba miinimumi tõstmist ja vahendite valimist ääremaastumise vastu võitlemiseks.

Margus Tsahkna.
Margus Tsahkna. Foto: Jaanus Lensment

«IRL suhtub sotside ettepanekutesse heatahtlikult,» oli erakonna esimehe Margus Tsahkna äärmiselt üldsõnaline vastus koosoleku järel. «Neid teemasid, mida ühiselt arutada, on väga palju.»

Tsahkna hinnangul ühendab IRLi ja sotsiaaldemokraate näiteks mure haldusreformi pärast. «Siin on ju kokku lepitud konkreetne ajaraam valitsuse tasemel, mille jooksul me teeme haldusreformi ära. Küsimus on selle sisus. Ja siin kindlasti on teemasid, mille suhtes meil on eriarvamusi, aga me peame kindlasti jõudma kokkuleppele,» rääkis erakonna esimees.

«Mina näen, et erakonna esimehed peavad kokku saama ja rääkima selgeks, kuidas me saame koalitsioonilepingut muuta paremaks,» ei soostunud Tsahkna koalitisoonilepingu avamisele täna veel jah- või ei-vastust andma.

Muudatused põhikirja

Eestseisus arutas täna ka IRLi aukohtu üleeilset otsust, milles leiti, et erakonna suurkogu eel toimunud suurearvulise kriminaalse taustaga liikmete värbamiste taga oli Sander Kilk. Samuti leidis aukohus, et Tõnis Paltsi tegevus oli vastuolus erakonna põhiväärtustega ja et kõikidel erakonnaliikmetel, kel oli seos selle juhtumiga, tasuks järele mõelda, kas nad kuuluvad IRLi.

Tsahkna sõnul võttis eestseisus täna teadmiseks aukohtu otsuse, mis puudutab hääletustulemustega manipuleerimise hukkamõistmist. Samuti toetab eestseisus konkreetseid ettepanekuid, mis aitaks tulevikus selliseid olukordi ära hoida.

«Tegu ei olnud ju ühekordse juhtumiga ja küsimus ei ole mitte nendes konkreetsetes inimestes, keda üritati erakonda tuua, vaid tegelik probleem on see, et korduvatel, erinevatel valimiskogudel on üritatud valimistulemusi manipuleerida, tuues sisse massiliselt uusi inimesi,» tõdes Tsahkna.

IRLi esimees kavatseb oktoobris kutsuda kokku erakonna suurkogu, kus taoliste juhtumite vältimiseks viiakse erakonna põhikirja vastavad muudatused sisse. Tsahkna ettepanekul tuleb uusi liikmeid vastu võtta piirkonna juhatuse koosolekul kandidaadiga isiklikult kohtudes, samuti peab kandidaadil olema liikmeavaldusel kirjas ka erakonna liikmest soovitaja.  

Lisaks tuleb tema sõnul muuta ka juhtorganite valimissüsteemi, et minimaliseerida võimalusi valimisblokkide tekkeks, mis soodustavad valimistulemustega manipuleerimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles