IRL lähtub võimuleppe muutmisel partnerite ettepanekutest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Tsahkna.
Margus Tsahkna. Foto: Jaanus Lensment

Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) otsustab Reformierakonna ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonnaga (SDE) sõlmitud koalitsioonilepingu muutmise vajaduse augustis ja lähtub seejuures partnerite ettepanekutest, ütles IRLi juht Margus Tsahkna.

«5. augustil on IRL-i eestseisuse korraline koosolek ja siis vaatame otsa SDE ettepanekutele, meil on ka enda ideed olemas ja elu näitab, kas on tarvis hakata lepingut avama või saame seda niisama täiustada,» ütles Tsahkna esmaspäeval BNSile.

SDE juhatus arutab esmaspäeva õhtul peetaval koosolekul partei liikmetelt laekunud ettepanekuid lepingu muutmiseks.

«Eks näis, mis ettepanekud tulevad,» lausus Tsahkna. «Koalitsioonileping ei ole asi iseeneses, mida paremaks muuta ei saa. Valitsuse eesmärk ongi ju Eesti elu paremaks muutmine ja mind huvitavad eelkõige ettepanekud, mis elavdaksid majandust.»

Tsahkna sõnul tuleks ära teha lubatud suured reformid - haldusreform ja riigireform, samuti vähendada bürokraatiat ja ülereguleerimist. «Kolmandaks on meil uued teemad pagulased ja migratsioonipoliitika ning nendega peab valitsus nagunii tegelema,» lisas Tsahkna.

SDE liikmed on muu hulgas avaldanud soovi tõsta maksuvaba miinimumpalka 400 euroni, samuti on ettepanek kolida riigiasutusi üle Eesti laiali. 3000 riigiametnikule tuleks sotsiaaldemokraatide arvamuse kohaselt luua võimalus kaugtöö tegemiseks, tagada tuleks ka igale perele mõistliku hinnaga elekter ja kiire internet ning see, et maapiirkondades oleksid korralikud teed.

Ühe ettepaneku kohaselt ei peaks riik Eestis õppinud kolmandate riikide noori pärast kõrghariduse saamist siit ära ajama, vaid selgelt soodustama nende Eestisse tööle jäämist.

SDE liikmete hinnangul tuleks muudetavas koalitsioonilepingus kehtestada erakonna reklaamikulude ülempiiriks 500 000 eurot kalendriaastas, samuti peaksid üleriigilised valimisnimekirjad olema avatud.

Reformierakond on väljendanud soovi sätestada koalitsioonilepingus praegu nõutavate sõidupäevikute kaotamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles