IRLi aukohus avalikustab otsuse kriminaaliskandaali osas järgmisel nädalal

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IRLi aukohus.
IRLi aukohus. Foto: Liis Treimann

Täna õhtupoolikul jätkas Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) aukohus juuni algul lahvatanud ja 21 liikme väljaviskamisega päädinud kriminaalskandaali arutelu, lõpliku otsuse teeb aukohus järgmise nädala jooksul.

 

IRLi aukohtu esinaine Helen Hääl ütles pärast arutelu Postimehele, et tänasel istungil jõuti lähemale otsuse formuleerimisele, kuid lõplik otsus tehakse millalgi järgmisel nädalal.

«Otsuse põhiteesid on olemas, kuid lõpliku otsuse teeme järgmisel nädalal, mil toimub ka hääletamine,» ütles Hääl.

Tema sõnul on praegu otsuse teesidest veel vara rääkida, kuna aukohtu istungid on kinnised ning enne avalikkusele teatamist tuleb otsus teatavaks teha asjaosalistele ja erakonna eestseisusele.

Niisamuti ei öelnud Hääl, kas aukohus teeb erakonna eestseisule ettepaneku kedagi erakonnast välja arvata.

Küll avaldas ta, et täna kohtuti avalduse esitanud isikuga ning täpsustati üle teatud asjaolud. Samuti arutati, kas liikmete vastuvõtmise kord peaks olema kehtestatud eraldi korrana.

«Põhikiri võiks ette näha, et liikmete vastuvõtmise kord kehtestatakse näiteks volikogu poolt eraldi menetluse korrana, et see oleks põhjalikum,» sõnas esinaine.

Esimene ja oluliselt pikem arutelu toimus 1. juulil, mil aukohus otsustas teha erakonna eestseisusele ettepaneku täpsustada liikmete vastuvõtmise korda. Samuti kuulati siis ära kuus inimest, kes ühel või teisel moel skandaaliga seotud on.

Vastavalt menetluskorrale peab aukohus arutama juhtumit kolme kuu jooksul alates avalduse menetlusse võtmisest.

IRLi eestseisus viskas 4. juunil erakonnast välja 21 hiljuti erakonnaga liitunud inimest, kelle kohta selgus, et nad on kriminaalkorras karistatud. Erakonnast heideti välja Aigar Plaum, Ants Allikas, Edgar Mengel, Egert Põldman, Fredi Oks, Jaan Tammann, Jaanus Pinn, Kalev Ojamäe, Karl Heinla, Karli Kannel, Kaspar Pirs, Kert Talts, Madis Pärtel, Maris Teearu, Rain Jõepera, Toomas Lember ja Veiko Raa, kes kuulusid Pärnumaa piirkonda. Tallinna piirkonnast visati välja Joonas Laanela, Roman Naumov ja Silver Kreek ning Võrumaa piirkonnast Kaido Aasmaa.

Karistatute liitumisega seostatud Sander Kilk astus pärast Pärnumaa piirkonna esimehe Andres Metsojaga vestlemist erakonnast ise välja.

Aukohtu eelmine koosseis arutas skandaali juba samal päeval ning otsustas algatada juhtunu uurimiseks menetluse.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles