Reportaaž: IRLi rahvarohke suurkogu tunnetab vastutust

Anneli Ammas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

IRLi suurkogu on erakonna liikmete seas populaarne - Tallinna tehnikaülikoooli aula on rahvast täis ning osa inimesi on erakonna senise esimehe Urmas Reinsalu ettekannet kuulates lausa seismas.

Kohale on tulnud igipõliseid erakonna liikmeid, korduvalt ühinenud erakonda kindlameelselt jäänuid, ERSP aegadest peale. «Pole aastaid erakonna suurkogul käinud, aga olen selle erakonna loojaid ja kui oma laps on hädas, tuleb teda toetama tulla,» ütles üks staažikamaid erakonnaliikmeid, ERSP märk rinnas.

Saalis on ülekaalus keskealised ja vanemad erakonna liikmed.

«Ilmselt valin Tsahknat, Männik on tore mees, aga ta ei ole praegu õigel ajal ja õiges kohas,» arutles staažikas erakondlane Läänemaalt. Osadel inimestel on Tsahkna nimega märgid rinnas.

«Valin ilmselt Männikut,» lubas üks teine mees telefonis kellelegi. Männiku toetajad avalikku kampaaniat ei tee.

Naiskandidaatide toetuseks erakonna eestseisusesse on Riina Solman teinud bukleti, Kaia Iva aseesimehe kandidaadina esikohal. Naised on küpsetanud suured kodusaiad, määrivad suurtele käärudele isetehtud õuna- ja ploomimoosi peale ning koguvad raha Hiiumaa laste toetuseks.

Suurkogulased saavad pika nimekirjaga lehe esimehe (2 kandidaati), aseesimeeste (4 kandidaati 3 kohale), eestseisuse (32 kandidaati 20 kohale), aukohtu (11 kandidaati 9 kohale), revisjonikomisjoni (7 kandidaati 5 kohale) kandidaatidest.

«Julgust, otsustavust ja vaprust!» soovis Reinsalu kõne lõpuks. «Teist i(I)samaad meil ei ole!» hõikas ta ja teenis mõõduka aplausi.

Esimehe kandidaatidest alustab Jaan Männik, teenides alustuseks viisaka aplausi. Männik alustab Martin Luther Kingi unistuse kõnest, aastakümnete tagant.

Jaan Männik räägib peamiselt endast ja oma unistusest saada IRLi esimeheks. Teenib lühida ja sooja aplausi.

Margus Tsahkna saabumist võtab osa publikust veidi energilisema aplausiga. Tsahkna kõne taustal on ekraanil sinimustvalge kujutis.

«Isamaa nimi tuleb välja teenida!» teatab Tsahkna ja tuletab meelde, kuidas Isamaa 1990. aastate algul Eestile käigu sisse andis, selle, mis «meid siia on toonud».

Tsahkna kutsub üles tegema platsi puhtaks nüüd erakonna sees. Tema toon on vaigistav, lepitav.

«Meie ülesanne ei ole jagada võimu, vaid teenida Eestit,» ütleb Tsahkna kõlavalt. Ja lõpetab veelgi suuresõnalisemalt: IRL on ainuke erakond, kes teenib Eestit viimse veretilgani. Tsahkna pooldajad plaksutavad hoogsalt. Aplaus siiski väga innukas pole ja teisest kandidaadist pikemalt ei kesta.

Alustab aseesimehe kandidaat Kaia Iva soovitab susserdajatel koju minna, moosi keeta või kalale minna, ja teenib esimese kiire, spontaanse aplausi. 

Kaia Iva jätkab vaimukalt: «Mis siis, et poliitik, ikkagi inimene!». Ja teenib kõne lõpuks ühtlaselt tugeva aplausi.

Aseesimehe kandidaat Siim Kiisler sõnastab IRLi ideoloogia, mis on Eesti jaoks ainuvõimalik: mõõdukas, konservatiivne, liberaalne. Kiisler kiidab, kui palju head on just IRL Eesti heaks teinud - tasuta kõrgharidus, lasterikaste perede toetamine. Räägib erakonna armastamisest, mille asemel armastatakse iseennast poliitikas. Publik veidi juba niheleb.

Aseesimehe kandisaat Marko Mihkelson tunnistab, et tuli kõnet ettevalmistamata - tahtis kuulata, mida teised IRLi suurkogu laval ja ka omavahel räägivad.

«Kuidas tänasesse seisu jõudsime?» küsib ja jätkab nagu eelkõnelejad: sellist Eestit nagu täna on, ei oleks IRLita. «Mis on IRL?» küsib Mihkelson paljude inimeste küsimust ja tunnistab, et sellele on raske vastata. Ohkab. Lõpuks ütleb, et usub, et IRL tuleb senistest tormituultest välja ja teenib ühtlaselt tugeva aplausi.

Neljas aeesimehe kandidaat Marko Pomerants näitab esimesena slaide ja teatab, et kui Jaan Männik rääkis oma unistusest, siis tema räägib oma visioonist. Publikut lõbustab Pomerantsi kõne lõpp: «Meedias teineteisega konkurentide rõõmuks ei möllata - lepime selles kokku!».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles