EKRE ja Keskerakonna vapside toetusrühm nörritab ajaloolasi

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabadussõjalaste koosolek Pärnus, kõnet peab üks nende juhte Artur Sirk.
Vabadussõjalaste koosolek Pärnus, kõnet peab üks nende juhte Artur Sirk. Foto: Vikipeedia

Uues riigikogus on mitmete toetusrühmade seas sündinud üks, mis ajaloolastes küsimusi tekitab, see on Konservatiivse Rahvaerakonna ja Keskerakonna liikmetest koosnev vabadussõjalaste rehabiliteerimise toetusrühm.

«Kõigepealt on selge, et on iga riigikogu liikme õigus ja vabadus luua rühmitusi, mis on talle meelepärased ja kui vaadata ajalukku, siis ei ole vabadussõjalaste toetusrühma loomine iseäralikum kui näiteks Kungla rahva või puruvanakeste toetusrühma loomine riigikogus,» märkis ajaloolane ja Tallinna ülikooli õppejõud Marek Tamm, vahendas ERR Uudised ETV saadet «Aktuaalne kaamera. Nädal».

«Ja kui ma loen uue toetusrühma juhi sulest, et me peame, tsiteerin mälu järgi, me peame tõstma vabadussõjalased Eesti ajalooraamatus väärikamale positsioonile, siis minu jaoks see kõlab kui justnimelt poliitiline ettekirjutus, kuidas meie, sealhulgas ajaloolased, peaksime vabadussõjalaste liikumist uurima ja selline väide, mu meelest, on kohatu,» ütles Tamm.

«See sõnum on just seesama, et Eesti minevikus olid sellised aatemehed, ausad isamaalased, keda represseeriti, ja nüüd sama toimub EKREga, mehed, kes ainult räägivad valusat tõtt ja eliit ei taha neid kuulda, nii et see on selline vandenõulik lähenemine,» pakkus ajaloolane Andres Kasekamp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles