Muuli: süsteem on nii keeruliseks aetud, et seal peaaegu et oled sunnitud kogu aeg mööda nööri käima

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalle Muuli.
Kalle Muuli. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Riigikogu liikme Kalle Muuli sõnul on riigikogu liikme palga- ja kuluhüvitamiskord isegi parlamendisaadikele endile keeruline.

«Süsteem on nii keeruliseks aetud, et seal peaaegu et oled sunnitud kogu aeg mööda nööri käima,» lausus Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluv ajakirjanik ja poliitik Kuku raadio saates «Muuli ja Samost».

Ta selgitas: «Praegu on riigikogu liikme seis selline, et iga minut või sekund oled tööl, sul ei ole võimalik võtta ei palgalist puhkust ega palgata puhkust. Sul ei ole võimalik võtta ka üht vaba päeva. Formaalselt ja ametlikult, mõtlen.

Kui sõidad teise Eesti otsa sugulase matustele, siis võib sinu käest küsida: «Aga kuule, sa oled tööl, et miks sa siin matustel viibid?»

Riigikogu töökorraldus on selline, et inimesel ei ole ühtegi töövaba päeva ja see tekitab sellise rumala olukorra, nagu praegu on Heidy Purgal, kes viibib Viinis üritusel, mida ta on pikalt ette valmistanud ja millega tal on seos ja minu meelest on tema sealolek igati põhjendatud, aga midagi ei ole teha: riigikogu palk jookseb, sest sellest lahti ütelda ei saa, sa ei saa palgata puhkust võtta.»

Selle peale vastas Muuli saatekaaslane Anvar Samost: «Raha saab esiteks alati tagasi maksta!»

Muuli: «Ma ei tea kellele.»

Samost: «Riigikogu kantseleile.»

Muuli: «Viid Jaak Madisoni lauale.»

Samost: «Sul ju endal kogemus praegu raha tagasimaksmisega reaalselt olemas. Mul praegu pisar jookseb mikrofoni, nii hirmus on see riigikogu liikme elu.»

«Tegelikult on see põhjendatud, et see (riigikogu liikme – toim) töö on selline 24/7, kuna see ei ole päris tavaline töö, vaid esindad oma valijaid,» lisas Samost.

Ta täpsustas: «Riigikogu liige ilmselt peabki olema väga terane või kaalutlev selles, mis ta teeb nii oma otsuste mõttes kui ka avaliku raha mõttes, kuna lõppkokkuvõttes on hinnang, mis ta tööle, otsustele ja tegevustele antakse, sõltuv valijate ja teiste riigikogu liikmete valijate hinnangust ja seetõttu ei ole mõtet rääkida, kas tal puhkust on või ei ole. Kõik saavad aru, kui inimene sõidab vanaema matustele, siis ta sõidab vanaema matusele.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles