Lang: kriitikat ei tohi tembeldada meeskonna lõhkumiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Lang.
Rein Lang. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Reformierakonna juhatuse liikme Rein Langi sõnul ei saa pidada õigeks olukorda, kus erakonna siseelu kohta kriitika tegemist hakatakse automaatselt nimetama meeskonnatöö lõhkumiseks.

Ühena vähestest Reformierakonna siseelu kritiseerinud Langi sõnul rääkis peaminister Taavi Rõivas Reformierakonna pühapäevasel üldkogul väga õiget juttu. «Tema jutt on ju kuni viimase komakohani täiesti õige, reformierakondlane ju peakski nii mõtlema. Ta rääkis liberaalset turumajandusest, riigi julgeolekust ja kõigist nendest asjadest, kuidas väärtusi kaitstakse,» arutles Lang.

Reformierakonna peasekretär Martin Kukk viskas aga Langi hinnangul välja üsna huvitava konstruktsiooni. «Ta tegi sisuliselt ettepaneku erakonna põhikirja väga põhimõtteliselt muuta. Miks mitte, hakkame arutama. Jutt käib osalusest väljaspool erakonda, liikmemaksudest ja nii edasi,» rääkis Lang BNSile.

Tema sõnul on maailm pidevas muutumises ja uued mõtted on kiiduväärt. «Seetõttu ma ei saagi aru, miks peab olema nii, et kui Kaja Kallas esimest korda kirjutas ju täpselt samu asju, siis tuli nii valuline reaktsioon. Et nüüd rikute ära meie meeskonnavaimu. Pidevalt käis jutt meeskonnast. Aga ma oleksin väga ettevaatlik selle kollektivistliku filosoofiaga,» ütles Lang.

Tema sõnul on demokraatia ikkagi midagi muud. «Kui keegi toob välja mingi mõtte, mis ei ühti võib-olla pealiku omaga, siis ei ole mõtet hakata koha nägema mingeid tonte või lõhestamist või mingit muud jama. Kaja Kallase kirjutistesse suhtumine on olnud kohutavalt paranoiline ja sellest ma ei saa aru,» märkis Lang.

Ta jäi erakonna üldkogul kõnepuldist öelduga rahule. «Kui peasekretäril on midagi öelda, siis ta tulebki pulti ja ütleb, et tal on niisugune mõte. Valitud juhatus peab selle kohe lauale võtma ja hakkama seda arendama, et järgmine üldkogu saaks põhikirja uue redaktsiooni vastu võtta. Pole vaja otsida vaenlasi,» ütles Lang.

Tema sõnul on nüüd huvitav jälgida, mis saama hakkab. «Selge on see, et Eesti erakonnad on sumbunud. Võiks ju mõne värske mõtte lauale panna, mitte rääkida kulunud teesidest. Fakt on see, et tänasel päeval liberaalsete väärtuste kaitsmine oli pööraselt keeruline. Tahetakse mingeid ülikalleid lubadusi hakata ellu viima, aga kõik teavad, et raha selleks ju pole,» lisas Lang.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles