Anvelti sõnul muudavad Ossinovski seisukohad poliitilist paradigmat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) aseesimees Andres Anvelti hinnangul oli praeguse parteijuhi Sven Mikseri ning erakonna esimeheks kandideeriva aseesimehe Jevgeni Ossinovski laupäevane debatt pingeid maandav; seejuures tuli Ossinovski välja seisukohtadega, mis muudaksid poliistiliste meetodite praegust süsteemi.

Anvelti sõnul jäi Ossinovski sõnavõtust kõlama poliitilise paradigma muutus. «Üks väitluse momente oli kindlasti see, mis puudutas seda, kuidas ja kust kaudu peaks koalitsiooni juhtima – et kas see peaks käima läbi valitsuse või läbi parlamendi, kus on ka koalitsiooninõukogu,» ütles Anvelt BNS-ile. «Ossinovski seisukoht oli see, et igat koalitsiooni peaks juhtima kindlasti pigem läbi parlamendi, mis on viimastel aastatel süvenenud paradigma muutus – et valitsus nagu juhiks parlamenti, mitte vastupidi. See oli päris huvitav seisukohavõtt, mis annab palju mõtteainet.»

«Kindlasti Ossinovski tõi esile seda, et kui nüüd toimuvad kõigi kolme erakonna üldkogud ja valitakse uued juhatused – mõnes kohas ka uued esimehed –, siis see on natuke uus olukord, kus koalitsioonilepe peaks olema üle vaadatud. Kas prioriteetide osas, elluviimise järjekorra osas või siis ka mingites teistes nüanssides,» selgitas Anvelt. «Sven Mikser ei olnud sellele otseselt vastu. Ega koalitsioonilepe ei ole mingi koraan – nagu ta ütles –, kus on prohvet öelnud ja nii ta on. Koalitsioonilepe on alus kootööks, aga koostöö areneb ajas ja ruumis.»

Anvelti kinnitusel oli Ossinovski ja Mikseri seisukohavõttudes palju ühist. «Kui me räägime meie maailmavaatelistest seisukohtadest, siis seal ei saagi olla erinevusi – võib-olla mingites nüanssides, kuidas ühte või teist asja ellu viia, aga need ei ole üldse globaalsed, need on tehnilised,» märkis Anvelt, kelle sõnul välistasid nii Mikser kui ka Ossinovski erakonnasiseste pingete tekkimise.

«Juhul kui üks ei osutu valituks, siis – nagu mina sain aru –, mõlemad on nõus jätkama erakonna juhtkonnas ja mingit kibestumise märke ei olnud,» ütles Anvelt.

«Tänane üritus oli üsnagi terav ja maandas pingeid, sest kuulati otse allikat,» märkis Anvelt, kelle sõnul oli tegemist viimase aja ühe huvitavama debatiga.

SDE volikogu koosolekul laupäeval Tartus debateerisid erakonnaesimehe kandidaadid Sven Mikser ja Jevgeni Ossinovski erakonna tuleviku üle ning vastasid erakonna liikmete küsimustele.

30. mail toimub Pärnus SDE üldkogu, kus valitakse erakonna esimees ja aseesimehed ning juhatuse, valimistoimkonna ja aukohtu liikmed. Ühtlasi kinnitatakse ametisse peasekretär.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles