Tsahknast sai ametlikult IRLi esimehe kandidaat

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Tsahkna
Margus Tsahkna Foto: Peeter Langovits

Sotsiaalkaitseminister Margus Tsahkna sai täna ametlikult Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esimehe kandidaadiks.

Tsahkna kinnitas Postimehele, et esitas erakonna eestseisusele kandideerimisdokumendid koos 50 toetusallkirjaga, mida erakonna põhikiri nõuab. «Nõustusin kandideerima erakonna esimeheks, kuna on selge, et erakond vajab pärast sellist valimistulemust tõsist tööd, eelkõige erakonna sees,» ütles ta.

Lisaks IRLi sisemistele ümberkorraldustele on Tsahkna sõnul tähtis, et erakond suudaks sõnastada, kuidas Eesti edasi läheb. «Erakonnal on olemas oma maailmavaade, põhimõtted ja väärtused, nüüd tuleb need kaasaegses muutunud maailmas sõnastada ja inimesteni viia,» ütles ta.

Seejuures peab erakond saama tema hinnangul taas sisuliste reformide ja uuenduste läbiviijaks. «IRLi nägu peab kujunema selliseks, et inimesed saavad aru, mille eest me seisame,» ütles Tsahkna ning lisas, et tuleb oma kandideerimisprogrammiga välja lähiajal.

Tsahkna ülesseadmise avaldusele andsid oma allkirja Tunne Kelam, Helir-Valdor Seeder, Kaia Iva, Marko Mihkelson, Marko Pomerants, Henrik Hololei, Jaak Aaviksoo, Peeter Tulviste, Kalle Muuli, Viktoria Ladõnskaja, Mart Nutt, Liisa Pakosta, Tarmo Kruusimäe, Mari-Ann Kelam, Toivo Jürgenson, Evelin Samuel, Lauri Vahtre, Trivimi Velliste, Helen Hääl, Juhan Parts, Ann Räämet, Andres Ergma, Ando Kiviberg, Reet Trei, Priit Sibul, Toomas Tõniste, Parvel Pruunsild, Tõnis Rätsep, Mihkel Juhkami, Sirle Rosenfeldt, Kaia Kapsta-Forrester, Veiko Lukmann, Linda Eichler, Tarmo Loodus, Kristiina Märtin, Heleri Pent, Madis Orav, Kaja Villem, Erich Petrovits, Maris Amon, Kadri Kopli, Andres Luus, Tiit Riisalo, Henn Pärn, Teele Holmberg, Margit Nurmeots, Meelis Niinepuu, Priit Alamäe, Aivar Riisalu ja Anna-Greta Tsahkna.

Enne ministriks saamist kuulus Tsahkna alates 2007. aastast riigikokku. Erakonnas on ta varem teinud nii poliitikasekretäri, peasekretäri kui aseesimehe tööd.

Esimeheks kandideerimise plaanist on seni teada andnud ka Eesti Panga nõukogu endine esimees ja Res Publica kunagine presidendikandidaat Jaan Männik, kes astus eile IRLi liikmeks. Männik on varem juhtinud muu hulgas näiteks Eesti Telekomi ja Eesti Telefoni ning olnud nii esimehe kui liikmena mitme äriühingu nõukogus. Aastatel 1972-1992 töötas ta eri ametikohtadel mitmes Rootsi ekspordiettevõttes.

Kandidaatide nimekirja sulgeb IRLi eestseisus homme pärastlõunal. Uue esimehe ja aseesimehed, kuid ka eestseisuse, aukohtu ja revisjonikomisjoni koosseisu valib erakonnale IRLi suurkogu 6. juunil.

IRLi senine esimees, justiitsminister Urmas Reinsalu, kes on erakonda juhtinud alates 2012. aastast, teatas ametist lahkumisest vahetult pärast riigikogu valimisi, kus partei kaotas üheksa mandaati. Praegu on erakonnal riigikogus 14 saadikut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles