Tsahkna rõhus debatil rahvuslusele, Männik majandusele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Tsahkna.
Margus Tsahkna. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) juhiks pürgivad Margus Tsahkna ja Jaan Männik pidasid kolmapäeval debati, kus Tsahkna keskendus rahvusluse tähtsustamisele ja Männik leidis, et seisev majandus vajab liikuma saamiseks uut lähenemist.

Jõgeval umbes poolesaja IRL-i omavalitsusjuhi ees peetud debatti jälginud Rae volikogu esimees Agu Laius ütles neljapäeval BNS-ile, et Tsahkna rõhutas jätkuvalt avatud rahvusluse põhise lähenemise olulisust, öeldes, et see on olnud IRL-i vaade läbi aegade. Männik aga tõi Laiuse sõnul välja, et Eesti majanduses on seisak ja majanduskasvu saavutamiseks on tarvis uut lähenemist.

«Väga raske öelda, kes jäi debatil peale või kes on favoriitkandidaat,» sõnas Laius. «Mõlemad mehed on väärikad ja kindlasti oleksid mõlemad IRL-i juhtimise juures vajalikud. Meestel on natuke erinev taust ja kui need kokku panna, siis kindlasti on võimalik kujundada väga tugev IRL-i programm ja ka praktilised tegevused selle realiseerimiseks. Tsahkna on palju tegelenud sotsiaalvaldkonnaga, Männik on hästi tugev organisatsiooni juht, ta on juhtinud suuri äriühinguid ning tal on tugevad majandus- ja rahandusteadmised.»

Laius ei nõustunud mitme poliitikavaatleja arvamusega, kes on Tsahkna vaateid võrrelnud Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) juhtide Mart ja Martin Helme omadega, leides, et Tsahkna arusaamad on samad, kuid ehk veidi intelligentsemalt sõnastatud.

«IRL-i lähenemine on olnud rahvuslik ja lähtunud eesti rahvuse huvidest ja see pole sugugi selline suletud lähenemine, mis on EKRE-le omane. IRL-il neid probleeme pole. Ja ehk ongi IRL vahepeal nendest väärtustest veidi eemale nihkunud ja ehk seetõttu leidis Tsahkna, et tuleks tagasi tulla nende väärtuste juurde. Eks see on ka loomulik, sest muidu jääb ju konkureerivale EKRE-le suurem mängumaa ja valijaskond,» lausus Laius.

Laiuse sõnul oli Tsahkna ja Männiku debatt oluline, sest omavalitsusjuhtide kaudu levib sõnul omavalitsustesse ja käivitab arutelu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles