Vabaerakonna asejuht: kui kõik on rahulolematud, ei saa Reformierakond nii jätkata

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabaerakond.
Vabaerakond. Foto: Martin Ilustrumm

Vabaerakonna aseesimehe Jaanus Ojangu hinnangul näitavad erakondade värsked toetusprotsendid, et inimesed ei ole rahul viisiga, kuidas Reformierakond koalitsiooni moodustas.

Vabaerakonna aseesimees avaldas arvamust, et rahvas on aru saanud, kuidas Reformierakond moodustas koalitsiooni jõuga. «Juba tol hetkel, kui Vabaerakond välja suruti, andsime väga selgehäälselt teada, et niimoodi neid probleeme ei lahenda, nagu pakkus Reformierakond,» ütles ta Postimehele.

«On rõõm kuulda, et Eesti inimesed on aru saanud, et niimoodi see asi ei käi,» lisas Ojangu. Tema arvates saavad inimesed aru, et valimised võitnud Reformierakond on midagi valesti teinud ning kõvasti toetust suurendanud Vabaerakond seevastu jälle õigesti.

Seetõttu ei usu ta, et koalitsioon ka kuigi kaua püsib. Ehkki tema sõnul on Vabaerakond üritanud olla konstruktiivselt kriitiline ja andnud heatahtlikult mõista, et Reformierakond peab oma suhtumist muutma, ei ole muutusi toimunud. «Sügiseks võivad olla [koalitsioonis – HM] toimunud olulised muutused,» pakkus ta.

«Ei ole ju meie üksinda, vaid kõik erakonnad on rahulolematud, kogu rahvas on rahulolematu ja kui ikka enamus on rahulolematu, siis Reformierakond ei saa sellisel kujul jätkata. Ta peab kas ise muutuma või sunnib kogu rahva arvamus uut valitsust moodustama,» sõnas Ojangu.

Märtsis 28-protsendilist toetust nautinud Reformierakond kaotas aprillis ja mais populaarseima erakonna koha opositsioonilisele Keskerakonnale, selgus BNSi tellitud TNS Emori uuringust. Kui valimistel oli Keskerakonna toetus 25 ja märtsi uuringus 24 protsenti, siis nüüd toetab parteid 26 protsenti küsitlusele vastanuist. Keskerakonnale järgneb populaarsuselt Reformierakond, mille toetus on riigikogu valimiste aegselt 28 protsendilt kukkunud üheksa protsendipunkti võrra 19 protsendile.

Populaarsustabelis on kolmandale kohale tõusnud Vabaerakond, mille toetus kasvas valimiste aegselt üheksalt protsendilt 12 protsendile märtsis ning 18 protsendile aprillis ja mais.

Koalitsiooni kuuluva Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) toetus on tõusnud ühe protsendipunkti võrra 17 protsendile. IRLi reiting, mis on langenud alates novembrist, on värske küsitluse kohaselt aga vaid kaheksa protsenti. Samal tasemel on ka Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) toetus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles