Rõivas: otsime alternatiivi, et võtta kütuseaktsiisi tõusuga pool sammu tagasi

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Priit Simson / Postimees

Peaminister Taavi Rõivase kinnitusel otsib valitsus võimalust, et kütuseaktsiisi 2019. aastal mitte tõsta, ning kaalub väga tõsiselt ka majutusasutuste käibemaksusoodustuse kaotamist järk-järgult.

Rõivas ütles täna riigikogu infotunnis, et kütuseaktsiisi tõstmise teemal on olnud väga sisulist ja argumenteeritud kriitikat, mida tuleb otsuste tegemise eel arvestada. «Samas on olnud kahjuks ka sellist küllalt lahmivat ja kohati kahjuks isegi isiklikuks minevat kriitikat ja selle pärast on mul ausalt öeldes päris kurb,» lausus ta.

Ta mõistab enda sõnul, et isegi kui kütusehind tõuseb suhteliselt vähe ehk umbes viis senti aastas, võib see tekitada inimestes rahulolematust. «Aga kindlasti ei ole see põhjus, et öelda, et kõik muu tuleb Eestis jätta paigalseisu ja see on ainuke Eesti elu defineeriv küsimus,» märkis ta.

Rõivase sõnul on teda imestama pannud ka see, et kõik argumendid, mis puudutavad keskkonnakaitset, on suure häälega välja naerdud. Asjaolu, et Eestis on Euroopa soodsaima bensiinihinna juures ka kõige saastavam autopark, ei saa tema hinnangul lõpuni ignoreerida.

Küll näeb valitsus Rõivase sõnul riski, et kui Läti otsustab mingil põhjusel aktsiisi aastaid mitte tõsta, on 2019. aastal aktsiisi tõstmine Eestis liiga koormav. «Seetõttu me otsime alternatiivi, et 2019. aastal kütuseaktsiisi mitte tõsta ja seetõttu võtta nagu pool sammu tagasi,» kinnitas ta.

Samuti kaalub valitsus tema sõnul «väga tõsiselt» kaubandus-tööstuskoja ettepanekut kaotada majutusasutuste käibemaksusoodustus järk-järgult, et vältida ühekordseid hinnašokke. «Kas see meil õnnestub, sõltub väga palju sellest, millised on alternatiivsed katteallikad,» ütles ta.

Rõivase sõnul nõuab hotellide käibemaksusoodustus aastas 22-25 miljonit eurot, millega saaks kehtestada laste ringiraha, luua üksikvanemate elatisfondi ja tõsta toimetulekupiiri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles