Põhiseaduskomisjon ei algata eelnõu erakondade rahastamise kärpimiseks

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parteide riikliku rahastamise vähendamine oli Vabaerakonna üks olulisim valimislubadus.
Parteide riikliku rahastamise vähendamine oli Vabaerakonna üks olulisim valimislubadus. Foto: Erik Prozes

Vabaerakonna algatatud kollektiivset pöördumist arutanud parlamendi põhiseaduskomisjon ei toetanud täna erakondade riigieelarvelist rahastamist vähendava eelnõu algatamist ning märkis, et poliitilise konkurentsi elavdamisega hakkab koalitsioonileppest tulenevalt tegelema valitsus.

Põhiseaduskomisjoni esimees, reformierakondlane Kalle Laanet märkis riigikogu pressiteenistuse teatel, et probleemi, mis on püstitatud Vabaerakonna algatusrühma poolt mullu sügisel parlamendile üle antud kollektiivses pöördumises, hakkab lahendama justiitsministeerium. Ta viitas seejuures koalitsioonilepingu punktile, mille kohaselt analüüsib valitsusliit poliitilise konkurentsi elavdamise võimalusi ning taotleb muudatuste sisseviimisel konsensust.

Laaneti sõnul jõuaks vastav eelnõu igal juhul põhiseaduskomisjoni lauale ning oleks seega jätkuks Vabaerakonna pöördumisele. Samuti märkis ta, et kuna Vabaerakond on nüüd riigikogus, võib partei eelnõu algatada ka ise. «Mullu sügisel oli igati mõistetav, et Vabaerakond andis riigikogule edasi oma soovi seaduseelnõu algatamiseks läbi kollektiivse pöördumise, kuid tänaseks on olukord muutunud – Vabaerakonnal on riigikogus oma fraktsioon ja neil on alati võimalik algatada seaduseelnõu fraktsiooni poolt,» ütles ta.

Kollektiivse pöördumise üks algatajaid, praegu põhiseaduskomisjoni kuuluv vabaerakondlane Jüri Adams ütles istungil, et erakonna eelistus oleks, kui rahastamist muutva eelnõu algataks põhiseaduskomisjon. Komisjoni enamus seda ettepanekut aga ei toetanud, teatas riigikogu pressiteenistus.

Vabaerakonna hinnangul tähendab põhiseaduskomisjoni seisukoht, et erakondade rahastamise probleemiga ei tegeleta enam üldse. Formaalselt kasutas komisjon partei teatel seadusest tulenevat võimalust lahendada pöördumises püstitatud probleem «muul viisil».

«Sisuliselt tähendab komisjoni otsus seda, et koalitsioon ei kavatse erakondade rahastamise teemat tõsiselt võtta. See on kurb, lähtudes just 4000 inimese soovist ja murest Eesti poliitilise kultuuri pärast,» ütles vabaerakondlane Külliki Kübarsepp, kelle hinnangul on otsus eriti küüniline, arvestades valitsuse kava tõsta jõuliselt kütuseaktsiisi ning jätkata samal ajal erakondade luksuslikku rahastamist.

Vabaerakond kinnitas pressiteates, et kavatseb kasutada kõiki parlamentaarse töö vahendeid, et hoida erakondade rahastamise teemat päevakorral ning nõuda Reformierakonnalt, Keskerakonnalt, Isamaa ja Res Publica Liidult ning Sotsiaaldemokraatlikult Erakonnalt senise küünilise priiskamise ja võlguelamise lõpetamist.

Tänavuses riigieelarves on Eesti erakondadele ette nähtud 5,41 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles