Lang peab kütuseaktsiisi tõstmise viisi räigeks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Lang.
Rein Lang. Foto: Margus Ansu / Postimees

Reformierakondlasest endine justiitsminister ja kultuuriminister ning riigikogu liige Rein Lang nimetas planeeritavat kütuseaktsiisi tõstmise ja majutusasutuste käibemaksuerisuse kaotamise viisi räigeks ning soovitas kõigil koalitsioonierakondadel osast lubadustest taganeda.

«Muidugi ma olen selle plaani suhtes kriitiline ja see puudutab mitte ainult Reformierakonda, vaid kõiki neid, kes selle kokku leppisid. Aktsiisi võib tõsta, aga kindlasti mitte sellises mahus, nagu see plaanis on,» ütles Lang BNSile.

Tema sõnul kõikide Reformierakonna, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna ning Isamaa ja Res Publica Liidu koalitsioonileppesse sisse kirjutatud lubaduste täitmiseks raha ei ole, mistõttu tuli hakata seda kusagilt otsima.

«Üks variant oli siis see, et väga räiges vormis plaaniti tõsta kütuseaktsiisi ja äärmiselt räiges vormis kohe kiirelt kaotada ära see üks käibemaksuerisus,» sõnas Lang. «Minu arvates mõlema niisuguse robinaga tegemine ei ole majanduslikult mõistlik ja see pigem vähendab Eesti konkurentsivõimet. Mis ei tähenda seda, et aktsiise ei võiks tõsta ja käibemaksuerisusi ei peaks kaotama, aga mitte sellises vormis,» lisas ta.

Kõik kolm erakonda, kes oma lubadused koalitsioonileppesse said, peaks Langi hinnangul oma lubadustest veidi taanduma. «Nii kiiresti ei pea tingimata õnn kõigile õuele tulema. Kui raha ikka ei ole, siis teda ei ole,» sõnas ta.

Küsimusele, kas Reformierakonna maikuus kokku tulev üldkogu peaks tegema muudatusi partei juhtkonnas, vastas Lang, et see on üldkogu asi. «Lõppkokkuvõttes juhatuse valimised on alati toonud juhatusse uusi inimesi,» ütles ta.

Samas ei usu Lang, et Taavi Rõivase kõrvale mõni teine erakonna juhi kandidaat võiks kerkida. «Ma ei usu, et see teoks saab. Ma ei näe siin küll mingisugust otsustavat liidrikriisi praegusel juhul,» sõnas Lang.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles