Helme Madisoni varasematest skandaalidest: see ei ole teema, mille külge kuude kaupa takerduda

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu Konservatiivse Rahvaerakonna fraktsiooni esimees Martin Helme
Riigikogu Konservatiivse Rahvaerakonna fraktsiooni esimees Martin Helme Foto: Elmo Riig / Sakala

Tänases Vikerraadio saates «Reporteritund» tuli taaskord jutuks Jaak Madisoni (EKRE) saamine riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni aseesimeheks, EKRE fraktsiooni juht Martin Helme sõnul ei ole Madisoni-teema nii suur, et selle külge peaks kuude kaupa takerduma.

ELi asjade komisjoni (ELAK) liige Toomas Vitsut ütles saates, et ta mitte ainult ei hääletanud Jaak Madisoni poolt, vaid esitas ta ka aseesimehe kohale: «Lähtusime Keskerakonnas sellest positsioonist, et kui EKRE on arvanud, et Madison on vääriline kandidaat aseesimehe kohale ning opositsioon on omavahel kokku leppinud, et EKREst aseesimees tuleb, siis nii saab see ka olema.»

Vabaerakond soovitas esialgu EKRE-l leida keegi teine aseesimehe kohale, ent lõpuks leppis ikka Madisoniga. Krista Aru Vabaerakonnast selgitas, et Vabaerakonnas hääletatakse nii, kuidas südametunnistus käsib, ning kuna neilt kuulub ELi asjade komisjoni Monika Haukanõmm, siis ju ta usaldas EKRE valikut.

Martin Helme ütles, et antud juhul tuleb silmas pidada kahte asja - esiteks ei olegi väikesel fraktsioonil väga valida, keda kuhu saata, teiseks aga on EKRE jaoks Madisoni telefoniteema suletud.

Ehkki Helme on Madisonile teinud kaks korda ettepaneku end riigikogust taandada, kuna see oleks erakonna ja Madisoni enda jaoks kõige puhtam lahendus, leiab ta nüüd, et see oleks olnud liiga karm: «Telefoniteema leidis käsitlemist, leidis karistamist ja on lõpetatud - inimesele anti uus võimalus.»

Helme, kes peab aga natsiskandaali pelgalt laimukampaaniaks, leidis, et Madisoni-teema ei ole nii suur teema, mille külge peaks kuude kaupa takerduma.

Ta usub, et sel laupäeval toimuval EKRE kongressil joonistub kenasti välja ka see, missugune on erakonna liikmete suhtumine praegu fraktsioonis ja juhatuses töötavate inimeste suhtes.

Märtsi esimestel päevadel tuli ilmsiks, et Madisoni blogis seisis pikalt postitus, kus ta otsis fašismi ja natsismi positiivseid külgi. Märtsi lõpus määras politsei Madisonile nutitelefoni omastamise eest väärteo korras 100 eurot trahvi. Täna kirjutab Postimees, et Tallinki naistöötajad süüdistavad Madisoni oma kajutitesse tungimises. Viimast peab Madison aga laimuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles