Simson: uues koalitsioonis on paljudel rusikas taskus

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna volikogu Tallinna Tehnikaülikooli Mektory hoones.
Keskerakonna volikogu Tallinna Tehnikaülikooli Mektory hoones. Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

Äsja sõlmitud koalitsioon laguneb enne järgmisi parlamendivalimisi, sest nii sotsidel kui ka IRLil on Reformierakonna suhtes rusikas taskus, rääkis Keskerakonna aseesimees Kadri Simson täna toimuval Keskerakonna volikogu istungil.

«Kui IRLi esimees Urmas Reinsalu kirjeldab valitsuskõnelusi kui kolme osapoole kurnamistaktikat, siis see tähendab, et lõplik kokkulepe pole just mitte kõige selgema peaga saavutatud,» ütles Simson ja lisas, et nii saab näha kurnamiskõnelustel sündinud uues kolmikliidus neid samu konfliktikohti, mis olid ka esimeses ja teises kolmikliidus. Kolmandas kolmikliidus tundub kõik olevat lihtsalt veelgi juhuslikum. Ka ministriportfellid said jagatud juhuslikult.»

«IRLi puhul võib ministrite valikus näha siiski mingit kindlat joont – tegemist on Res Publica tagasitulekuga. Arusaamine, et oma ajalooline toetusbaas on kaotatud Vabaerakonnale, on tänaseks vast kõigile kohale jõudnud ja selle taastamiseks ei aita ka ministrikohad Reformierakonna valitsuses,» rõhutas Keskerakonna aseesimees. «Ees ootab lahustumine ning Res Publicaks muutumine toob vaid Res Publica saatuse. Inimesed poliitikast ei kao, aga nelja aasta pärast peale valimisi on IRList ja Vabaerakonnast alles jäänud üks või siis saanud üks.»

Kadri Simson sõnas, et parem pole lugu ka sotsiaaldemokraatidega. «Aastaga, mis nad olid väiksemaks partneriks Reformierakonna valitsuses, kaotasid nad avaliku arvamuse uuringutulemuste kohaselt iga kolmanda poolehoidja. Osalemine Reformierakonna juhitud kolmikliidus ei ole sotsidele kunagi midagi head toonud,» ütles erakonna aseesimees, kelle arvates on Sven Mikser erakonna juhina näidanud end nõrga läbirääkijana. «Selle nädala teisipäeval andis ta teleuudiste kaudu Reformierakonna juhatusele sõnumi, et ärge pange Ligi haridusministriks. Suurem partner ei vaevunud teda sellises pisikeses asjas kuulda võtma.»

«Meie ei hoia sellele valitsusele pöialt, ta laguneb niikuinii. Koalitsioone lõhutakse seestpoolt ja lisaks sotsidele, kelle ridades otsustas hulk asjatundlikke poliitikuid selle valitsuse koosseisu mitte minna, on ka IRLil kõigi möödunud hülgamiste suhtes Reformierakonna vastu rusikas taskus,» lisas Simson. Tema sõnul on ajalugu näitanud, kui ebaedukad on need koalitsioonid, mis moodustatakse vaid sellest põhimõttest lähtudes, et Keskerakonda seal sees ei oleks. «Me näeme seda veel kord,» ütles Simson.

Erakonna aseesimees ütles, et üldmulje koalitsioonileppest on nadi, selles sisuliselt puuduvad aastaarvud, konkreetsed ettepanekud ja kõige häirivamana – puuduvad ka katteallikad. «Jutt, et me tõmbame riiki koomale kõlab pigem negatiivselt, sest seni on see tähendanud maapiirkondade hülgamist. Juttu majanduskasvust ei saa aga olemasolevate majandusprognooside valguses hoopistükis tõsiselt võtta. Punktid, mis algavad sõnadega «analüüsime» ja «kaalume» viitavad tegelike kokkulepete puudumisele.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles