Ligi haridusministri portfellist: see ei olnud minu ettekujutus peaministri pakkumisest

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jevgeni Ossinovski (SDE) ja Jürgen Ligi (RE) 2015. aastal koalitsioonileppele allkirju andmas. 2014. aastal astus Ligi rahandusministri ametist tagasi, sest oli nimetanud Ossinovskit «sisserändaja pojaks».
Jevgeni Ossinovski (SDE) ja Jürgen Ligi (RE) 2015. aastal koalitsioonileppele allkirju andmas. 2014. aastal astus Ligi rahandusministri ametist tagasi, sest oli nimetanud Ossinovskit «sisserändaja pojaks». Foto: Liis Treimann

Täna Reformierakonna juhatuse poolt haridus- ja teadusministri kandidaadiks kinnitatud Jürgen Ligi tunnistas, et oli veidi pettunud, et ta ei saa valitsuses edasi tegeleda just nende teemadega, milles ta enda sõnul hästi hakkama saab. 

Ehkki haridustöötajate liidu esimees Reemo Voltri ütles eile, et haridus- ja teadusministri portfelli rändamine Reformierakonnale ja Jürgen Ligile on üllatus, siis haridusministri kandidaat ise nii ei arva.

Samas aga tõdes Ligi, et tema ettekujutus peaministri pakkumisest see ei olnud. «Mul oli ikkagi ettekujutus, et ma saan edasi tegeleda valdkonnas, kus ma olen enda meelest kenasti aastaid tegutsenud,» ütles ta vahetult pärast koalitsioonileppe allakirjutamist Postimehele.

Küll aga lisas ta, et uus amet algab selle õppimisega ning ta on ennegi töö kõrvalt õppinud. «Tuleb jälle hakata,» märkis viis aastat rahandusministri ametis olnud Ligi. Kas ta on siis veidi pettunud, et rahandusministri portfell kellegi teise kätte rändas? «See aeg jäi nädalavahetuse kanti, see pettumuse tunne.»

Kuigi on räägitud sellest, kuidas Ligi asumine haridusministriks on kerge «ninanips» senise haridusministri Jevgeni Ossinovski aadressil, siis värske ministrikandidaat selle spekulatsiooniga ei nõustu.

«Mina oma sammud tegin ära, valija tegi oma otsused ära. Miks peab tooma seda teemat üldse veel olevikku, kui Jevgeni selgelt ametist loobus. Ei saa ju olla tema erakonnal eeldust, et see koht jääb tühjaks või täidetakse kellegagi, kelle pagas on hõre,» arvas ta.

Praeguseks pole Ligi Ossinovskilt haridusministri ameti kohta nõu küsinud ning ei pea selle küsimist ka esmatähtsaks. «Minu kogemus ütleb, et see sisulise nõu küsimine väga palju ei toimi. See kandub edasi programmide ja kokkulepete tekstide kaudu, mitte niivõrd pikkade vestluste kaudu,» leidis ta.

Ka ministriametis kavatseb ta keskenduda veidi teistsugustele teemadele, kui seda on teinud Ossinovski. «Tal oli kindlasti teistmoodi päevakord, kui minul on. Ka läbirääkimistel oli näha, et tema hingelähedane teema on integratsioon ja ta tunneb väga hästi vene kooli muresid. Minu jaoks on kired võib-olla natuke teises kohas.»

Nende kirgedena nimetas ta hariduse kvaliteeti ja ka rahastust puudutavaid küsimusi. Näiteks peab Ligi oluliseks leida viis, kuidas suunata raha haridusse paremini, arvestades, et praegused koalitsiooni rahatabelid tema sõnul haridust «pehmelt öeldes ei eelista».

«Koalitsioonileping, sealhulgas haridusministri enda erakonna programm eelistab selgelt lastele pakkuda pigem sularaha kui teenust. Minu vaade on alati olnud vastupidine,» ütles ta, kuid avaldas lootust, et kompromisside käigus jõutakse ühise arusaamani.

Reformierakonna juhatus kinnitas täna uues valitsuses haridus- ja teadusministri kandidaadiks varem rahandus- ja kaitseministri ametit pidanud Jürgen Ligi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles