Kolme erakonna koalitsioonileping sai allkirjad

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reformierakonna, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna ja Isamaa ja Res Publica Liidu esindajad allkirjastasid täna keskpäeval riigikogu Valges saalis koalitsioonilepingu.

Reformierakonna esimees, peaministrikandidaat Taavi Rõivas ütles allkirjastamise eel, et tema elus pole kunagi varem olnud sedavõrd pikki koosolekuid, pikki ja keerulisi vaidlusi ning pikka ja järjepidevat pinget kui viimasel 38 päeval, mil toimusid läbirääkimised. Samas teenisid keerukad läbirääkimised tema hinnangul nii kõigi kolme erakonna valijate kui tegelikult kogu Eesti riigi huve.

Rõivase sõnul valiti juba alguses raskem tee, sest ei soovitud kokku leppida minimaalses ühisosas, vaid sõnastati Eesti suured väljakutsed ja otsiti neile lahendusi. Ta märkis, et isegi kui mõni irvhammas püüdis selle keerulise protsessi jooksul loodavale valitsusliidule kõhklusliidu templit lüüa, pole nüüd kõhklemiseks enam ruumi. «Nüüdsest on meil vaja teha keerulisi otsuseid, raskeid valikuid ja leida vastused suurtele väljakutsetele,» ütles ta.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Sven Mikser leidis, et koalitsioonilepingu osa, mis räägib lastega perede ja madalapalgaliste inimeste toimetulekust, on saanud üsna sotsiaaldemokraatlik. Samas on leppes tema sõnul suuri väljakutseid veel, näiteks kuidas majandus kestlikult kasvama saada ja teha ära haldusreform.

Mikser avaldas heameelt, et esimest korda on lepingus fikseeritud, et haldusreformi eest hakkab vastutama peaminister, ning rahandusministeeriumi juurde on loodud eraldi koht ministrile, kes peab selle keerulise protsessi eduka kulgemise eest hea seisma.

Isamaa ja Res Publica Liidu esimees Urmas Reinsalu leidis, et koalitsioonileping on hoopis Isamaa ja Res Publica Liidu nägu, ehkki ka partneritelt on sinna sisse saanud mitu head mõtet. Tema sõnul panustab uus koalitsioon enam Eesti riigikaitsesse, lepingus on välja pakutud meetmed madalapalgaliste inimeste toimetuleku parandamiseks ning lepe annab aluse, et tagada lastega peredele turvatunne.

Samuti tõi ta esile koalitsioonilepingu punktid, mis käsitlevad riigi- ja haldusreformi, ning kinnitas, et koalitsioon ei ole võtnud sihiks riiki administreerida, vaid kujundada see ümber maksumaksjale säästlikumaks ja paremaid teenuseid pakkuvaks.

Reinsalu märkis, et pikkadel kõnelustel oldi kõhklemise asemel väga vihaselt kinni oma arusaamas Eesti tulevikust. Tema sõnul venitas läbirääkimisi nii asjaolu, et juba erakondade valimisprogrammid olid mahukad ja detailirohked, kui ka see, et kõik partnerid rakendasid kurnamistaktikat, et endale põhimõtteliste lahenduste eest seista.

Kokkuvõttes tegid kõik erakonnad tema sõnul kompromisse, et ükski partner ei peaks reetma oma põhimõtteid ega taganema väärtustest. «IRLi jaoks see lepe on hea teekaart,» lisas Reinsalu.

Üleeile õhtul sai koalitsioonileping Reformierakonna ning eile nii Sotsiaaldemokraatliku Erakonna kui Isamaa ja Res Publica Liidu volikogu heakskiidu.

Täna kell 14 esitab peaministrikandidaat Rõivas riigikogule ettekande valitsuse moodustamise alustest, misjärel peab parlament otsustama, kas anda talle valitsuse moodustamiseks volitused.

Volituste saamisel sõidab Rõivas õhtul Kadriorgu, et esitada uue valitsuse koosseis presidendile. Reformierakonnast saab siseministriks Hanno Pevkur, välisministriks Keit Pentus-Rosimannus, majandus- ja taristuministriks Kristen Michal, riigihaldusministriks Arto Aas, maaeluministriks Urmas Kruuse ning haridus- ja teadusministriks Jürgen Ligi.

Sotsiaaldemokraatlikust Erakonnast jätkab kaitseministrina Sven Mikser, väliskaubandus- ja ettevõtlusministriks saab Urve Palo, kultuuriministriks Indrek Saar ning tervise- ja tööministriks Rannar Vassiljev. Isamaa ja Res Publica Liidust hakkavad valitsusse kuuluma keskkonnaminister Marko Pomerants, sotsiaalkaitseminister Margus Tsahkna, rahandusminister Sven Sester ja justiitsminister Urmas Reinsalu.

Uus 15-liikmeline valitsus astub ametisse homme hommikul vande andmisega riigikogu ees. Sellega algavad uue ja lõpevad tagasi astunud valitsuse volitused, misjärel vabastab president eelmise valitsuse ametist. Esimese istungi peab uus valitsus neljapäeva pärastlõunal.

Riigikogus on uuel koalitsioonil 59 häält.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles