Simson: vaid ustavus parteile tagab Pentus-Rosimannusele ministrikoha

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keit Pentus-Rosimannus ja Rain Rosimannus.
Keit Pentus-Rosimannus ja Rain Rosimannus. Foto: Erik Prozes

Opositsiooni jääva Keskerakonna aseesimehe Kadri Simsoni sõnul pole reformierakondlane Keit Pentus-Rosimannus välispoliitikas tugev, kuid ustavus Reformierakonnale võimaldab tal loodavas valitsuses siiski välisministrina jätkata.

«Pentus-Rosimannus ei ole eriline välisekspert ning seda on ta suutnud oma lühikese välisministrikarjääri jooksul juba ka näidata,» ütles Kadri Simson. «Teadaolevalt on tegemist erakonnale ustava ja tähtsa inimesega ning seetõttu pole tema ametis jätkamine sugugi üllatav. Samas on tänases julgeolekusituatsioonis vaja Eestile välisministriks ennekõike kogenud diplomaati,» lisas ta.

Reformierakonna pikaajalise rahandusministri Jürgen Ligi asumist haridus- ja teadusministriks kommenteeris Simson sõnadega, et «Ligi on vaieldamatult tugev poliitik, kes paraku soovib iga valdkonda juhtida Excel tabeli põhiselt». «Haridusvaldkonnas ei saa paraku otsuseid teha lähtudes vaid kokkuhoiust. Kui kolmest õpetajast kulude kokkuhoiu nimel jääb alles vaid kaks, siis ilmselt pole Ligi isikuomadused sellised, et ka töökoha säilitanud pedagoogidel jääks teadmine oma töö väärtuslikkusest,» sõnas Simson.

Omaette küsimus on Simsoni sõnul ka selles, kas Ligi on tõepoolest vaimustatud oma värskest ametikohast, sest ta soovis naasta rahandusministeeriumisse. «Uuenduskuuri läbi teinud oravad peavad kuidagi sümpatiseerima ka vanemale põlvkonnale ning seetõttu on neil Ligi vaja. Samas on Ligil võimalik positiivselt üllatada, kui tema suur know-how rahandusministeeriumi asjaajamisest aitaks tal haridusvaldkonda senisest enam raha tuua ning õpetajad näevad ka lõpuks tegelikku palgatõusu,» ütles Keskerakonna aseesimees.

Rahastamisskandaali tõttu justiitsministri ametist lahkunud Kristen Michali võimalikku saamist valitsusse majandus- ja taristuministriks kommenteerides ütles Simson, et Michal on Reformierakonna üks juhtpoliitikuid ning üheskoos Rain Rosimannusega ka kontrollib erakonna sees toimuvat. «Seega ei ole üllatav, et Michal taas ministriks läheb,» ütles ta.

Kommenteerides Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) liikmete Marko Pomerantsi, Sven Sesteri ja Urmas Reinsalu võimalikku saamist vastavalt keskkonna-, rahandus- ja justiitsministriks ütles Simson, et «Pomerants on olnud riigikogus keskkonnakomisjoni esimees ning usun, et ta on antud küsimustes pädev. Sama käib ka Sesteri kohta, kes oli aastaid rahanduskomisjoni tüüri juures». Reinsalu hakkamasaamise justiitministrina jättis Simson kommenteerimata.

Reformierakonna, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) ning IRLi loodav võimuliit on Simsoni sõnul «selgelt Reformierakonna nägu ning vaadates, millised positsioonid on eraldatud sotsidele, jääb arusaamatuks, miks on SDE taolise lahendusega üldse nõus». SDE saab kava kohaselt loodavas valitsuses kaitse-, kultuuri-, tervise- ja töö- ning väliskaubandus- ja ettevõtlusministri portfellid.

«Eks mitmed ministrivahetused tekitavad küsitavusi, nagu ka uue ministrikoha loomine. Usun, et aeg annab täpsema ülevaate, millised ministrid ujuvad ning kes upuvad,» sõnas Simson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles