Madisonile määrati mentor

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Madison.
Jaak Madison. Foto: Elmo Riig

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) juhatus leidis tänasel koosolekul, et Jaak Madison on käitunud ebaeetiliselt, kuid eksimus pole nii suur, et teda erakonnast või fraktsioonist välja arvata. Juhatus otsustas võtta Jaak Madisoni käendusele ning määras talle fraktsiooni vanima liikme Arno Silla mentoriks.

EKRE fraktsiooni esimees Martin Helme kordas koosolekul oma varasemat ettepanekut Jaak Madisonile, et ta taandaks ennast erakonna huvides riigikogust.

Jaak Madison teatas, et teeb nii, nagu juhatus otsustab. Juhatus leidis siiski, et annab Madisonile võimaluse ausa tööga riigikogus tõestada valijatelt saadud usaldust.

Juhatus võttis arvesse, et Jaak Madison on eelmisel aastal sooritatud väärteo eest karistuse kätte saanud ja kahetseb, et läks vastuollu seadusega.

«Väljaheitmine olnuks juhatuse arvates ebaproportsionaalselt karm karistus,» ütles erakonna esimees Mart Helme ning lisas: «Samas on selge, et ta on kõvasti kahjustanud usaldust enese vastu. Selle taastamine nõuab temapoolset pingutust.»

«Kahetsen, et läksin vastuollu seadusega. Palun andestust, et minu mõtlematu tegu möödunud aastal on põhjustanud mainekahju nii erakonnale kui riigikogule,» ütles Jaak Madison.

«Noore mehena saab Madison võimaluse Eesti rahvale oma edasiste tegudega tõestada, et ta on teinud juhtunust oma järeldused,» lisas Helme.

Madison katseajal

Helme selgitas, et käendusele võtmine tähendab põhimõtteliselt katseajal olemist. «Ütleme nii, et praegu andsime andeks, aga kui selgub mingeid muid asju, siis on juba raske andeks anda. See on nagu katseajal olemine,» ütles ta.

Mentor on aga Helme sõnul n-ö ihunõuandja. «Mentor on vanem ja elukogenum inimene, kes on näinud igasuguseid olusid ja elanud ka erinevate sotsiaalmajanduslike kordade ajal erinevates riikides, ning oskab noorele inimesele, kelle elu- ja töökogemus on üsna piiratud, nõu anda,» selgitas Helme.

«Kui tekib selliseid kaheti mõistetavaid olukordi, siis vanema seltsimehena oskab mentor öelda, et ära tee nii, tee teistmoodi,» lisas Helme.

Kui Jaak Madison ei oleks sekeldustesse sattunud, siis poleks Helme sõnul selle peale tuldud, et üks inimene on alles nii noor ja elukogenematu ega saa alati aru, kus see hea ja halva piir jookseb.

Helme meenutas, et mõni aasta tagasi määrati ka keskerakondlasele Rainer Vakrale mentor. «Mulle tundub, et see töötas päris hästi,» märkis ta.

EKRE esimees Martin Helme teatas 1. aprilli õhtul ETV «Foorumis», et teeb erakonnakaaslasele Jaak Madisonile ettepaneku mandaadist loobuda. Natsiteemalise blogipostituse skandaali sattunud ja väärteo korras mobiiltelefoni omastamise eest karistada saanud Madison aga teatas, et tema riigikogust ei lahku. Päev hiljem, 2. aprillil arutas EKRE fraktsioon Jaak Madisoniga seonduvat ning leidis, et ta siiski ei pea parlamendist tagasi astuma.

EKRE juhatus arutas Madisoni küsimust täna uuesti ning lõpuks otsustatigi, et erakonnast või fraktsioonist Madisoni välja ei arvata, ent ta tuleb võtta käendusele ja talle määratakse mentor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles