Raadiosaated spekuleerisid, kuidas jagunevad ministriportfellid

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Taavi Rõivas Stenbocki maja õuel.
Peaminister Taavi Rõivas Stenbocki maja õuel. Foto: Erik Prozes / Postimees

Loodav koalitsioon jagab valitsuses ära kokku viisteist ministriportfelli, muuhulgas luuakse Reformierakonna jaoks juurde üks ministriportfell. Tänastes Raadio 2 ja Kuku raadio saadetes rääkisid Allar Tankler ja Kalle Muuli välja nende andmed portfellide jaotuse kohta.

Allar Tankler ütles Raadio 2 saates «Olukorrast riigis», et on kokku lepitud, et Reformierakond saab valitsuses seitse kohta. «Meie spekulatiivse portfellijaotuse järgi jääda sellised kohad nagu peaministri koht, mida iseenesestmõistetavalt kannaks Taavi Rõivas, välisministri koht, kus võiks kõigi eelduste kohaselt jätkata Keit Pentus-Rosimannus,» ütles Tankler. Siseministri kohal jätkaks samuti Hanno Pevkur.

Muudatuste ja uudistena võiks Reformierakond saada endale haridusministri koha, millele võiks pretendeerida senine töö- ja tervishoiuminister Urmas Kruuse; teine uus koht oleks nn riigireformi ministri koht, kelleks võiks saada kas Kristen Michal või Jürgen Ligi.

Samuti peaks Reformierakonnale jääma põllumajandusministeerium ning majandus- ja kommunikatsioniministeeriumi see haldusala, mis seni oli sotsist Urve Palo kanda.

Sotsidele saaks uues valitsuses neli portfelli. Kuigi sotsid on võidelnud Mikserile välisministri portfelli saamise nimel, tundub Tanklerile, et praegu tuleb tal jääda kaitseministri portfelli juurde. Samuti saaks SDE väliskaubanduse ministri, mille võiks saada Urve Palo, sotsiaalkaitseministrina võiks jätkata Helmen Kütt ning kultuuriministrina tuleks valitsusse erakonna peasekretär Indrek Saar, arvas Tankler.

IRLi kõige tähtsam portfell oleks rahandusministri oma, millele võiks tõusta Sven Sester, lisaks ennustas Tankler neile keskkonnaministri ja justiitsministri kohta ning poolt sotsiaalministeeriumist.

Kes saab haridusministri portfelli?

Ka Kalle Muuli ennustas saates «Muuli ja Samost» ministriportfellide jaotust, tema andmetel peaks aga haridusministri koha saama sotsiaaldemokraadid ning majandusministeeriumi ühe portfelli Reformierakond.

Muuli sõnul on Reformierakond pürgimas välisministri, siseministri, põllumajandusministri, samuti sotsiaalministeeriumi ning majandusministeeriumi «teise» ministri kohale.

Ka Muuli andmetel peaks juurde tekkima avaliku halduse või mõnedes dokumentides tugiteenuste ministri koht.

Sotsiaaldemokraatidel on tema sõnul saada haridusministri, kultuuriministri, kaitseministri ja majandusministeeriumi esimene portfell.

IRLil on saada rahandusministri, justiitsministri, keskkonnaministri ja esimene sotsiaalministeeriumi koht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles