Mida võivad loodavalt koalitsioonilt oodata erivajadustega ja eakad inimesed?

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Priit Simson / Postimees

Postimehe andmetel kavandavad Reformierakond, Sotsiaaldemokraatlik Erakond ning Isamaa ja Res Publica Liit valmivas koalitsioonilepingus samme töövõimereformi rakendamiseks, tööturu reguleerimiseks ning puuetega inimeste, nende hooldajate ja pensionäride olukorra parandamiseks, samuti lubatakse muudatusi sotsiaalhoolekandes. Tekstis võib tulla väiksemaid muudatusi, sest lepe pole saanud veel lõplikku heakskiitu.

Töövõimereform

* Tagame sotsiaalpartneritega töövõimereformi koostööleppes sätestatud eesmärkide ja tegevuste täitmise. Rakendame töövõimereformi, tagades uue töövõimetoetuste süsteemi kestlikkuse, valmistades ette jätkusuutliku rahastamise põhimõtted pärast ELi vahendite lõppemist, ning minimaalse bürokraatia ja halduskoormusega.

* Laiendame kaitstud ja toetatud töö teenust.

* Toetame tööandjaid ja jätkame maksusoodustusi vähenenud töövõimega inimeste töölevõtmisel.

* Suurendame abivahendite kättesaadavust inimeste töövõime tagamiseks.

Tööturu reguleerimine

* Soodustame puuetega noorte sujuvat siirdumist üldharidussüsteemist kutseõppesse ja haridustee lõppemise järel tööturule, arendades paindlikke rakendusvõimalusi, kaasates kombineeritud sotsiaaltööd ja mitmesuguseid sotsiaalse ettevõtluse vorme.

* Viime läbi töölepinguseaduse mõjuanalüüsi.

* Suurendame tööinspektsiooni õigusi alaealiste õiguste kaitseks.

* Loome riikliku tunnusmärgi „Mitmekesine töökoht“, millega tunnustame võrdõiguslikkust edendavaid ettevõtteid.

* Palgalõhe vähendamiseks anname tööinspektsioonile volitused järelevalve tegemiseks naistele ja meestele sama töö eest tööandja poolt makstavate palkade ja hüvitiste üle.

* Pakume tööandjatele tasuta riigipoolset nõu ja koolitust töökeskkonna ohutumaks muutmiseks ja kutsehaiguste ja tööõnnetuste vähendamiseks. Soodustame tööandja tegevusi töötajate tervise edendamiseks ja tõhustame õigeaegse ravi-, taastusravi ja tugiteenuste saamise võimalusi ning töötame välja töötervishoiusüsteemi, mille lahutamatu osa on eraõiguslik tööõnnetus- ja kutsehaiguskindlustus.

Puuetega inimeste ja nende hooldajate sotsiaalne kaitse

* Parandame puuetega inimestele elukeskkonna ligipääsetavust nii füüsilises kui ka infole ligipääsu mõttes puude spetsiifikat arvestades.

* Toetame erivajadusega inimeste kodude kohandamist ja peame õigeks isiklike abistajate süsteemi ning koduhoolduse arendamist selleks, et erivajadustega inimesed tuleksid oma eluga ise toime.

* Analüüsime puudega inimestele makstavate toetuste süsteemi toimivust, leidmaks parimad ja sobivaimad võimalused inimeste toimetulekuks.

* Toetame tugeval kodanikuühiskonnal rajaneva eakate, puudega inimeste ja patsientide eestkostetegevuse arenemist ning algatusi, mis panustavad kogukonna töösse ja sotsiaalsesse ettevõtlusse.

* Tagame erivajadustega lastele võimaluse käia lasteaias. Arendame välja puudega laste rehabilitatsiooni- ja tugiteenused ning tagame nende ühtse kvaliteedi. Parandame laste rehabilitatsiooni- ja tugiteenuste osutamist, et erivajadustega laste vanemad saaksid tööl käia ja puhata. Tagame puude või terviserikkega sündinud lapse vanematele õigeaegse ligipääsu vajalikele teenustele.

Pensionid ja eakad

* Tagame pensionide kasvu kooskõlas palkade kasvuga ja hoiame keskmise vanaduspensioni tulumaksuvaba.

* Analüüsime pensionisüsteemi jätkusuutlikkust, sealhulgas kaalume paindliku pensioniea juurutamist ning pensioni baasosa kiiremat tõstmist.

* Otsime võimalusi senisest enam toetada üksi elavaid pensionäre, muu hulgas läbi toimetulekutoetuse süsteemi.

* Analüüsime loodud tööandjapensioni rakendumist ja pakume välja lahendused süsteemi parendamiseks.

* Rakendame 2018. aastast vanemapensioni.

Sotsiaalhoolekanne

* Parandame hoolekandeteenuste kvaliteeti, töötades välja ühtse kvaliteediraamistiku, mis tagab teenuste ühetaolise kvaliteedi ja kättesaadavuse üle Eesti.

* Arendame asendushooldusel olevate noorte elluastumis- ja tugiteenuseid koostöös vabaühendustega.

* Selgitame välja nõudluse viipekeeletõlkide, kirjutustõlkide ja muude tõlkevormide järele ning loome ja vajaduse korral suurendame nende koolitamise ja osutamise mahtu.

* Algatame arutelu hooldusvajadusega pereliikmete hooldus- ja ülalpidamiskohustuse korralduse üle.

* Kehtestame hooldekodu teenusele riikliku kvaliteediraamistiku ja jälgime sellest kinnipidamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles