Kõnelejad pole madalapalgaliste «stiimulpaketti» kokku leppinud

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile koalitsioonilepingu võtmeküsimustes ühise arusaama leidmist kinnitanud Reformierakonna, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) ning Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esindajad arutasid täna taas madalapalgaliste toetamist, kuid tunnistasid, et kokkuleppele ei jõudnud.

Reformierakonna esimees Taavi Rõivas ütles vaid viis minutit kestnud pressibriifingul, et täna vaadati läbi umbes pool töögruppides lahendamata jäänud teemadest, mille hulgas olid ka haridusküsimused, ning arutati päris pikalt madalapalgaliste «stiimulpaketti», kus on jätkuvalt alternatiivid laual. Tema sõnul jätkatakse kompromissi leidmise nimel tööd.

Üle poole kohtumisest võttis Rõivase sõnul niinimetatud Exceli tabeli ehk kulude ja katteallikate arutelu. Tema hinnangul on võimalik hoida nelja aasta jooksul riigieelarve struktuurset tasakaalu. «See on meie eesmärk, mida me oleme deklareerinud, selle nimel me oleme ka kogu selle aja töötanud ja seda me kindlasti soovime saavutada,» ütles ta.

Samuti peavad maksulaekumised tema sõnul kõigi aastate lõikes ära katma koalitsioonilepingu kulud. «Rida-realt järjest on läinud need vaidlused spetsiifilisemate ridade juurde, aga lootust on, et ikkagi selle pildi saame lähipäevadel kenasti tasakaalu,» märkis Rõivas, kelle sõnul on raske ette kujutada edukat valitsust, kui riigi rahaasjad pole korras.

IRLi esimees Urmas Reinsalu märkis, et mitmed teemad on kõnelustel alles lahtised, tuues eraldi esile tööd tegevate madalapalgaliste küsimuse. «Sellele tuleb lahendus leida, me töötame ühiselt selle nimel ja ma arvan, et teisipidi ei olegi võimalik,» ütles ta ajakirjanike ees ning kinnitas, et läbirääkijad püüavad liikuda venitusteta ühise ja selge arusaama suunas kõigis poliitikaküsimustes.

SDE juht Sven Mikser ütles briifingul, et kui nädalaid tagasi defineerisid konsulteerijad kuus võtmeteemat, siis neist mõned on tänaseks päris konkreetsete meetmetega sisustatud. «Mul on hea meel, et üks selliseid on laste vaesuse teema, kus on plaanis õige mitmeid meetmeid,» lausus ta. «Mõned teemapaketid vajavad veel võib-olla täpsemat sisustamist, aga sellega me jätkame juba homme hommikutundidel.»

Eile kinnitas peaministrikandidaat Rõivas, et kuues kõige olulisemas teemas on jõutud «ühise arusaamiseni», ning ütles, et ideaalis võiks koalitsioonileping olla kokku räägitud reedeks. Enne koalitsioonilepingu allkirjastamist vajab võimalik lepe ka kõigi kõnelustel osalevate erakondade volikogude heakskiitu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles