IRLi saadikute otsus lükkab komisjonide moodustamise edasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Isamaa ja Res Publica Liidu saadikud
Isamaa ja Res Publica Liidu saadikud Foto: Riigikogu kantselei

Riigikogus jäi eile ainsana registreerimata Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) fraktsioon, tegu on teadaolevalt esimese korraga, kui saadikurühma registreerimine edasi lükkub, omakorda lükkab see edasi ka parlamendikomisjonide koosseisude registreerimise.

IRLi pressiesindaja ütles Postimehele, et saadikurühma juhtkonna valimist eile korra küll arutati, kuid peeti mõistlikumaks oodata, kuhu viivad koalitsioonikõnelused, ja käsitleda kõiki jagatavaid ametikohti seejärel tervikuna.

Uuesti arutavad IRLi saadikud fraktsiooni juhtide valimist neljapäeval, sest seaduse kohaselt tuleb fraktsiooni registreerimise avaldus esitada viie päeva jooksul pärast riigikogu esimest istungit.

Ülejäänud fraktsioonid registreeris riigikogu juhatus eile pärast uue koosseisu avaistungit. Reformierakonna 30-liikmelist fraktsiooni hakkavad juhtima Kristen Michal ja Remo Holsmer, Keskerakonna 27-liikmelist saadikurühma Kadri Simson, Valeri Korb ja Mailis Reps ning 15 saadikuga esindatud Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni Sven Mikser, Indrek Saar ja Heljo Pikhof.

Vabaerakonna kaheksaliikmelise saadikurühma esimeheks sai Andres Herkel ja aseesimeheks Andres Ammas ning seitsme saadikuga esindatud Konservatiivse Rahvaerakonna fraktsiooni juhtideks Martin Helme ja Henn Põlluaas.

Riigikogu pressiteenistuse andmetel on see esimene kord alates 2003. aastast, mil vastav regulatsioon kehtib, kus ühe fraktsiooni registreerimine lükkub edasi.

Riigikogu sotsiaaldemokraadist esimees Eiki Nestor ütles Postimehele, et kuuenda fraktsiooni moodustamata jäämise tõttu peab riigikogu juhatus ootama ka komisjonide koosseisude kinnitamisega, sest kohad tuleb jagada fraktsioonide vahel.

Küll on tema sõnul juba teada, et Reformierakond saab kümnes alatises komisjonis kolm, Keskerakond kuues komisjonis kolm ja neljas komisjonis kaks, sotsiaaldemokraadid neljas komisjonis kaks ja ülejäänutes ühe ning IRL kolmes komisjonis kaks ja ülejäänutes ühe koha. Vabaerakond ja Konservatiivne Rahvaerakond saavad vastavalt kaheksasse ja seitsmesse komisjoni saata ühe liikme.

Nestori hinnangul on riigikogu töö käivitamiseks oluline, et komisjonid jõuaksid kokku tulla ning valida endale juhid järgmise nädala alguses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles