Emor: Vabaerakond tõusis pärast valimisi IRList populaarsemaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabaerakond esitles varikabinetti.
Vabaerakond esitles varikabinetti. Foto: Erik Prozes

TNS Emori uuringu kohaselt on pärast valimisi kõige olulisemad muutused seotud Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) ja Vabaerakonnaga, esimest peeti valimistejärgsetes meediakajastustes kõige suuremaks kaotajaks ning teist suurimaks võitjaks.

(vali erakond vasakult ülevalt ribast, mobiilis vaadates pööra ekraani)

Sellega seotult jätkas IRL-i reiting langemist ning Vabaerakonna oma tõusmist, kirjutab Emori uuringuekspert Aivar Voog. Ta toonitab, et uuringu küsitlusperioodil kuulus Vabaerakond veel valitsuskoalitsiooni moodustavate erakondade hulka ning väljalangemise mõju selgub järgmisel kuul.

Voog nentis, et tavaliselt on pärast valimisi suurima häältesaagi saanud erakonna reiting jätkanud tõusmist, aga kuna Reformierakonna positsiooni ei ole peetud nii tugevaks valitsuskoalitsiooni moodustamise kontekstis (eriti võrreldes eelmiste valimiste järgsete perioodidega), siis pole ka selle erakonna positsioon muutunud.

«IRLi toetusprotsendi langemine peale valimisi oli ootuspärane. IRLi valimistulemus oli eeldatust tagasihoidlikum ning see asjaolu sai ka laialdast meedikajastut,» kommenteeris IRLI peasekretär Tiit Riisalo ERR-i uudisteportaalile.

Riisalo sõnul on IRL teinud valimistulemustest põhjaliku analüüsi ning hetkel panustab erakond koalitsiooni moodustamisse.

«Valimised on möödas ning nüüd on aeg hakata tegelema Eesti riigi sisuliste probleemidega,» lisas ta veel.

«Küsitlustulemused näitavad, et valimistulemused peegelduvad Reformierakonna ja Keskerakonna reitingunumbrites,» kommenteeris Reformierakonna peasekretär Martin Kukk. «Küll aga tundub, et sotsiaaldemokraatide ja IRLi valijad ootavad ilmselt selget signaali, et nende erakondade osalemine valitsuses on kindel. Mida kauem on ebamäärasust, seda suurem ebakindlus on ka nende toetajate hulgas,» lisas ta.  

Kui täpselt ennustasid küsitlused valimistulemusi, saab vaadata siit.

Märtsikuu erakondade reitingute aluseks oleva uuringu korraldas Emor ajavahemikus 11.–19.märts 2015. Omnimetoodikaga läbi viidud uuringus intervjueeriti 1070 valmisealist kodanikku vanuses 15–74 aastat, 444 intervjuud tehti vastajate kodudes ning ülejäänud veebis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles