Rõivas esitas oma nägemuse ministrikohtadest

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reformierakonna esimees Taavi Rõivas tegi täna Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimehele Sven Mikserile ning Isamaa ja Res Publica Liidu juhile Urmas Reinsalule ettepaneku, kuidas võiksid jaguneda vastutusvaldkonnad valitsuses, läbirääkimisi nii valdkondade kui nende jaotamise üle tuleb esimeestel aga jätkata.

Mikser ütles pärast kaks ja pool tundi kestnud kohtumist Postimehele, et peaminister visandas oma nägemuse, kuidas vastutusvaldkondade jaotus võiks joonistuda. «Mina võtsin selle informatsiooni teadmiseks, töötame sellega ja vaatame, kas ja mis sellest kokku tuleb,» märkis ta ja lisas, et põhiosas käsitleti kohtumisel siiski koalitsioonilepingu sisu ja teksti ning valdkondade jaotusest koos portfellide või nimedega pole täna põhjust veel rääkida.

Reinsalu sõnul arutati näiteks madalapalgaliste tagasimakse süsteemi rakendamist, milles tehti mõningad täpsustused ja mis kanti lepingusse. Küsimusele kohajaotusettepanekust vastas ta, et Rõivasel oli oma nägemus täiesti olemas.

Tema sõnul lepiti kokku, et vastavalt vajadusel kohtutakse lähiajal taas. «Kindlasti siin on oma küsimused, mis tuleb lahendada ja vaadata, et see valitsus ka oleks töövõimeline. See on kõige olulisem,» ütles Reinsalu.

Mikseri sõnul tuleb kolme osalisega koalitsioonis, kui see sellisena sünnib, leida tasakaal partnerite vahel nii vastutusvaldkondade mõttes kui tervikuna vastavalt erakondade osakaalule valitsuses. «Loomulikult vaatame otsa ka sellele, kes on need konkreetsed inimesed, kes suudaksid need valdkonnad edukalt välja vedada, kes oleksid ka tugevad kabinetilaua taga. Neid aspekte, mida kaaluda, on päris palju,» rääkis ta.

Kui varasema info kohaselt pidi Reformierakond valitsuses saama seitse ning nii Sotsiaaldemokraatlik Erakond kui Isamaa ja Res Publica Liit neli kohta, siis Mikseri sõnul on praegu arvudest räägitud rohkem eelarve kontekstis seoses koalitsioonilepingu tekstiga. «Praegu rääkisime ikkagi valitsemisvaldkondadest, ei arvutanud siin ei ministrikohtade, ei muude ametikohtade arvulist jaotust erakondade vahel. Tsiteerides üht kunagist peaministrit, et kui see peaks niimoodi juhtuma, siis ei saa seda välistada, aga täna on kindlasti vara sellest rääkida,» ütles ta.

Reinsalu lisas, et ka uute võimalike ministrikohtade loomine ei ole veel selge. Tema sõnul on erakondadel poliitiline agenda suures plaanis paigas ning nüüd on oluline kindlustada, et valitsusel oleks ka töövõime ning vastutusalad, mida valitsuse seadus võimaldab paindlikumalt reguleerida, vastaksid sellele poliitilisele tahtele, mida loodetakse valitsusliidule omistada.

Senisesse valitsusse kuulusid Reformierakonnast peaminister Taavi Rõivas, välisminister Keit Pentus-Rosimannus, keskkonnaminister Mati Raidma, kultuuriminister Urve Tiidus, rahandusminister Maris Lauri, tervise- ja tööminister Urmas Kruuse, väliskaubandus- ja ettevõtlusminister Anne Sulling ning siseminister Hanno Pevkur.

Sotsiaaldemokraatlikust Erakonnast kuulusid valitsusse kaitseminister Sven Mikser, sotsiaalkaitseminister Helmen Kütt, põllumajandusminister Ivari Padar, justiitsminister Andres Anvelt, majandus- ja taristuminister Urve Palo ning haridus- ja teadusminister Jevgeni Ossinovski.

Riigikogu esimeheks valiti esmaspäeval sotsiaaldemokraat Eiki Nestor ning riigikogu aseesimeheks Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluv Helir-Valdor Seeder. Seeder vahetas sellel kohal välja reformierakondlase Laine Randjärve.

Kolme erakonna esindajad alustasid kõnelusi eelmise nädala esmaspäeval pärast seda, kui Reformierakonna juhatus oli Vabaerakonna kohtumistelt kõrvale jätnud. Nelja erakonna konsultatsioonid algasid 6. märtsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles