Riigikogu uus koosseis valis endale avaistungil juhatuse

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuu algul valitud parlamendi 13. koosseis valis täna oma esimesel istungil riigikogu esimeheks sotsiaaldemokraat Eiki Nestori ning aseesimeesteks Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) kuuluva Helir-Valdor Seedri ja keskerakondlase Jüri Ratase.

Kell 15 alanud piduliku istungi avas president Toomas Hendrik Ilves, misjärel andsid riigikogu liikmed ametivande. Vande teksti luges kõnepuldist ette riigikogu vanim liige, keskerakondlane Rein Ratas. Tema järel kirjutasid tekstile alla ka teised kohal olnud saadikud. Ainsana puudus istungilt haiglas viibiv Keskerakonna esimees Edgar Savisaar.

Riigikogu juhatus

Eiki Nestor (keskel). Foto:
Eiki Nestor (keskel). Foto: Foto: Liis Treimann

Riigikogu juhatuse valimistel valisid saadikud kahe kandidaadi seast esimeheks Eiki Nestori, kes töötas viimase aasta samal kohal ka riigikogu eelmises koosseisus. Nestori poolt hääletas salajasel hääletusel 58 ja tema vastaskandidaadi, Vabaerakonna esimehe Andres Herkeli poolt 41 saadikut, üks hääletussedel oli kehtetu.

Nestori sõnul asub riigikogu uus koosseis tööle poliitiliselt kirevamas koosseisus, sest varasema nelja asemel on parlamendis kuus fraktsiooni. «Usun, et nelja fraktsiooniga parlament jääbki meie poliitika ajalukku pigem erandina,» lausus Nestor riigikogu teatel. «Peaasi, et suudetakse ka tulistes vaidlustes ametikaaslastest lugu pidada.»

Hääletussedelite lugemine. Foto: Liis Treimann
Hääletussedelite lugemine. Foto: Liis Treimann Foto: AFP / Scanpix

Riigikogu esimeseks aseesimeheks valiti Helir-Valdor Seeder ning teiseks aseesimeheks Jüri Ratas, kes on sellel kohal töötanud alates 2007. aastast. Seedrit toetas aseesimeeste valimisel 58 ja Ratast 42 riigikogu liiget.

Riigikogu esimehe koha andis Sotsiaaldemokraatlikule Erakonnale (SDE) ning aseesimehe koha IRLile võimukõnelustel saavutatud kokkulepe. Uue juhatuse volitused kestavad ühe aasta.

Pärast uue juhatuse valimist esines peaminister Taavi Rõivas avaldusega Reformierakonna ja SDE valitsuse tagasiastumisest. Rõivas õnnitles ühtlasi uue riigikogu liikmeid ning tänas lahkuva valitsuse ministreid Eesti rahva teenimise eest möödunud aasta jooksul.

Fraktsioonid

Riigikogu juhatus registreeris ka viis Riigikogu fraktsiooni järgmiste esimeeste ja aseesimeestega: Eesti Keskerakonna fraktsiooni esimees on Kadri Simson ning aseesimehed Valeri Korb ja Mailis Reps;

Kadri Simson. Foto:
Kadri Simson. Foto: Foto: Liis Treimann

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna fraktsiooni esimees on Martin Helme ja aseesimees Henn Põlluaas; Eesti Reformierakonna fraktsiooni esimees on Kristen Michal ja aseesimees Remo Holsmer; Eesti Vabaerakonna fraktsiooni esimees on Andres Herkel ja aseesimees Andres Ammas; Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni esimees on Sven Mikser ning aseesimehed Indrek Saar ja Heljo Pikhof.

Valitsuse tagasiastumisest alates on presidendil 14 päeva, et määrata peaministrikandidaat, kes omakorda peab 14 päeva jooksul esitama riigikogule ettekande tulevase valitsuse moodustamise alustest. Siis otsustab parlament läbirääkimisteta avalikul hääletusel, kas anda peaministrikandidaadile valitsuse moodustamiseks volitused.

Taavi Rõivas. Foto:
Taavi Rõivas. Foto: Foto: Liis Treimann

Riigikogult volitused saanud peaministrikandidaat peab esitama seitsme päeva jooksul uue valitsuse koosseisu presidendile, kes nimetab valitsuse kolme päeva jooksul ametisse. Uus, maksimaalselt 15-liikmeline valitsus astub ametisse vande andmisega riigikogu ees, millega algavad uue ja lõpevad tagasi astunud valitsuse volitused. Pärast seda vabastab president eelmise valitsuse ametist.

Reformierakonnal on 1. märtsil valitud riigikogus 30, Keskerakonnal 27, SDE-l 15, IRLil 14, Vabaerakonnal kaheksa ja Konservatiivsel Rahvaerakonnal seitse kohta. Uue võimuliidu moodustamiseks peavad kõnelusi Reformierakond, SDE ning IRL.

Saadikute kohad istungisaalis paiknesid avaistungil tähestikulises järjekorras.
Saadikute kohad istungisaalis paiknesid avaistungil tähestikulises järjekorras. Foto: Riigikogu
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles