Indrek Tarand: valija andis mandaadi Reformi- ja Keskerakonna koalitsioonile

Raul Sulbi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister ja Reformierakonna esimees Taavi Rõivas ning Keskerakonna esimees ja partei peaministrikandidaat Edgar Savisaar Kuku raadios valimisdebatil.
Peaminister ja Reformierakonna esimees Taavi Rõivas ning Keskerakonna esimees ja partei peaministrikandidaat Edgar Savisaar Kuku raadios valimisdebatil. Foto: Liis Treimann / Postimees

Euroopa Parlamendi saadik Indrek Tarand rõhutas, et kui koalitsioonikõnelused vana kolmikliidu partnerite vahel peaksid luhtuma, on valijad andnud selge mandaadi ka nn. «liberaalide» koalitsioonile.

Endine meediajuht Mart Luik tõdes Kuku raadio saates «Keskpäevatund», et Reformierakonnal pole esmaspäeval ilmselt probleem loovutada riigikogu esimehe koht sotsiaaldemokraatidele.

«Reformierakond on harjunud Suure Peetri kombel alati ise kõigepealt saama, aga riigikogu juhatuse valimisel peaks ta nagu esmalt midagi teistele andma, teadmata, mida ja kas ta vastu saab,» arutles Tarand.

«Tegelikult ka nn. «suurele koalitsioonile» andis valija oma mandaadi – pean silmas Reformierakonna ja Keskerakonna valitsust, ja see kogemus koostööst on Reformierakonnal ju vanast ajast olemas. Viimati oli kolmandaks rattaks sellises koalitsioonis Rahvaliit, nii et ei tea, kas peaks EKRE-poistele ka midagi pakkuma?» arutles Tarand.

«Jutumärkides «liberaalide» valitsemine, kes teeks neile iseloomulikke tegevusi, annaks järgmisteks valimisteks väga tugeva impulsi puhastumiseks ja Eesti NSV aegse närutamise lõpetamiseks,» uskus Indrek Tarand.

Kesk- ja Reformierakonna koalitsioonil oleks riigikogus 57 kohta. Arnold Rüütli ja Villu Reiljani juhitud Eestimaa Rahvaliidust välja kasvanud EKRE-l on parlamendis 7 kohta. Vana kolmikliidu osapooltel – IRLil, SDE-l ja Reformierakonnal – on parlamendis kokku 59 kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles