Kõhklusliit üritab kokku leppida enne esmaspäeva

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolmik pole läbirääkimistel suutnud seljatada umbusaldust.
Kolmik pole läbirääkimistel suutnud seljatada umbusaldust. Foto: Martin Ilustrumm

Täna koalitsioonikõnelustel puhkepäeva võttev kõhklustest tulvil kolmik jätkab maratonvestlustega homme. Esmaspäeval koguneva riigikogu juhatuse valimine annab aimu, kas uuel kolmikliidul on lootust.

Senised läbirääkimised pole hajutanud võimuliidu moodustamiseks läbi rääkivate Reformierakonna, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) ning Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) umbusaldust üksteise vastu. Selle asemel et rääkida läbi järgmise nelja aasta või pikema valitsemisperioodi plaani, kaldub kõhklusliit üritama kokkulepet vaid selleks aastaks. Kõigis osalistes on tunda umbusaldust, kahtlust ja ühtlasi ootust, et mingil hetkel tõuseb arvestatava läbirääkijana esile Keskerakond. Kui see peaks juhtuma, võib senised kaaslased kõrvale heita nii Reformierakond kui ka sotsid koos IRLiga.

Kolmikliidu suhtes lootusrikkam Reformierakond saatis oma volikogule igaks juhuks eelhoiatuse, et veel sel nädalal võib tekkida vajadus kokku tulla ja koalitsioonilepe heaks kiita. Ettevaatlikumalt meelestatud sotsiaaldemokraadid ja IRL jõuaksid oma esinduskogud võimuleppe kinnitamiseks kokku kutsuda mitte enne tuleva nädala keskpaika.

Kiiret pole neil tõesti kuhugi, kuna paljudes asjades selgust veel ei ole. Eilseks oli kolmik kokku leppinud näiteks kaitsekuludes, elatisabifondis ja mitmete aktsiiside tõusus ning suutnud harja punaseks ajada tööandjate keskliidul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles