Loe, kui kiiresti loodavad erakondade juhid võimuleppe valmis saada

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Mikser, Taavi Rõivas ja Urmas Reinsalu.
Sven Mikser, Taavi Rõivas ja Urmas Reinsalu. Foto: Jaanus Lensment / Postimees

Võimukõnelusi pidavate erakondade juhtide kinnitusel ei ole koalitsioonilepingu kiire kokkupanek eesmärk omaette.

Reformierakonna esimees Taavi Rõivas ütles tänase kõnelustevooru järel ajakirjanikele, et koalitsioonileppe allkirjastamise kuupäevast olulisem on see, kas kolme erakonna esindajatel on esmaspäevaks kindel veendumus, et koalitsioon on võimalik ühiselt moodustada. Esmaspäeval koguneb avaistungile uus riigikogu, kes valib endale samal päeval esimehe ja kaks aseesimeest. Võimuliidule kuulub tavaliselt esimehe ja ühe aseesimehe koht, mis on varasematel aastatel jagatud osana koalitsioonileppest.

«Praegu me liigume selles graafikus, et see on võimalik. See on vähemalt minu jaoks plaan A ja ma ei näe, et see võimatu oleks, aga kindlasti see eeldab väga tihedaid tööpäevi,» ütles Rõivas.

Tema sõnul on praeguseks läbi käidud osa põhiküsimustest, kus on kokkulepet saada kõige raskem. «Oleme fikseerinud kohad, kus tundub, et on ühisosa väga suur, oleme fikseerinud kohad, kus on jätkuvalt eriarvamused, ja mõned teemad on veel ka läbi käimata,» ütles ta ja lisas, et põhiküsimuste aruteluga ollakse peaaegu poole peal. «Selles mõttes ei ole seis halb, aga lõpuots ongi alati kõige keerulisem.»

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimehe Sven Mikseri sõnul on kõnelused suunatud sellele, et kokku panna hea koalitsioonilepe, mis lahendaks ära olulised probleemid. Sotsiaaldemokraatidele on tema sõnul olulisim saavutada kokkulepped laste vaesust ja palgavaesust puudutavates küsimustes. «Oleme selles suunas teel, et kui see lepe sünnib, siis ta olulisel määral adresseerib neid valdkondi,» ütles ta.

Isamaa ja Res Publica Liidu esimees Urmas Reinsalu märkis samuti, et kõnelusteks tuleb võtta nii palju aega, kui korraliku leppe kokkusaamiseks tarvis. «Ega inimene ei ela kalendri jaoks, kalendri teevad inimesed ikka enda jaoks,» lausus ta.

Reinsalu sõnul on hulk teemasid praeguseks läbi käidud, samas pole mitmes olulises küsimuses kokkuleppeid. «Eks me tuleme tagasi kesksete küsimuste juurde iga päev, et otsida seda ühisosa, ja nii tulebki seda teha,» ütles ta ja lisas, et erakonnad soovivad lahendada madalapalgaliste inimeste sissetulekuid puudutavad probleemid ja teha reaalseid reforme. «Küsimus on, kas me ühiselt suudame selle julguse leida, et valitsus saab tugev, tal tekib reaalne agenda asju ellu viia, selleks tuleb see aeg võtta.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles