President kutsus riigikogu esmaspäevaks avaistungile

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu avaistung toimub esmaspäeva pärastlõunal.
Riigikogu avaistung toimub esmaspäeva pärastlõunal. Foto: Presidendi kantselei

President Toomas Hendrik Ilves kutsus täna järgmiseks esmaspäevaks kokku riigikogu uue koosseisu esimese istungi ning avaldas lootust, et riigikogu alustab kiiresti ja tegusalt tööd.

«Ootan 1. märtsil valitud parlamendi uuelt koosseisult stambivaba mõtlemist ja tegutsemist, vajadusel uutmoodi otsustamist ning tarka pilku inimeste elujärje parandamiseks, julgeoleku hoidmiseks ja kindlustamiseks, hariduse ja riigireformi edendamiseks,» ütles Ilves presidendi kantselei teatel.

Ta avaldas lootust, et riigikogu alustab kiiresti ja tegusalt tööd. «Samuti loodan, et parlamendi äsjavalitud koosseis ei eralda ennast leppimatult koalitsiooniks ja opositsiooniks, kes teineteise ettepanekud arutamata eemale tõukab, vaid oskab tegutseda koostööaltilt,» lisas president.

Parlamendi uue koosseisu avaistungil annavad riigikogu liikmed ametivande. Vande loeb kõnepuldist ette riigikogu kohalolijaist vanim liige, kes kirjutab esimesena alla ka vandetekstile. Seejärel kirjutavad tekstile alla teised riigikogu saadikud. Riigikogu pressiteenistuse andmetel on uue koosseisu vanim liige 76-aastane keskerakondlane Rein Ratas.

Samuti valivad saadikud esimesel istungil enda hulgast esimehe ja kaks aseesimeest. Pärast seda esineb peaminister avaldusega senise valitsuse tagasiastumisest.

President määrab seejärel 14 päeva jooksul peaministrikandidaadi, kes omakorda peab esitama 14 päeva jooksul riigikogule ettekande tulevase valitsuse moodustamise alustest. Siis otsustab parlament läbirääkimisteta avalikul hääletusel, kas anda peaministrikandidaadile valitsuse moodustamiseks volitused.

Riigikogult volitused saanud peaministrikandidaat peab esitama seitsme päeva jooksul uue valitsuse koosseisu presidendile, kes nimetab valitsuse kolme päeva jooksul ametisse. Uus valitsus astub ametisse vande andmisega riigikogu ees, millega algavad uue ja lõpevad tagasi astunud valitsuse volitused. Pärast seda vabastab president eelmise valitsuse ametist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles