Rõivas pakkus kõnelustel välja oma lahendusettepaneku

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Rõivas
Taavi Rõivas Foto: Liis Treimann / Postimees

Reformierakonna esimees Taavi Rõivas pakkus täna Sotsiaaldemokraatliku Erakonna ning Isamaa ja Res Publica Liidu esindajatele välja oma nägemuse, kuidas võiksid lahendatud olla tulevase valitsusliidu lepingu sõlmküsimused.

Rõivas ütles tänase kohtumise järel Postimehele, et tema visioon tugines erakondade endi nimetatud kõige olulisematele prioriteetidele. Nii on ettepaneku tuumaks tema sõnul tööjõumaksude langetamine, seda eriti madalapalgalistel, samuti lastetoetuste tõstmine ning riigi- ja haldusterritoriaalne reform.

Rõivase sõnul arutati täna terve päeva kestnud kohtumisel nii tema välja pakutud sõnastust kui lepiti kokku edasine töökorraldus. Tema sõnul moodustatakse rida töögruppe, kus eksperdid saavad ühiselt otsida valdkonnapoliitikates kokkuleppeid ja konsensust.

«On selge, et igal erakonnal tuleb ka oma prioriteetides teatud järeleandmisi teha, sealhulgas Reformierakonnal,» ütles Rõivas ning avaldas lootust, et suudetakse saavutada sellised kokkulepped, et kõigi erakondade valijatel on põhjust rahul olla. Tema sõnul jätkuvad kolme erakonna konsultatsioonid homme.

Isamaa ja Res Publica Liidu esimees Urmas Reinsalu avaldas arvamust, et Rõivase ettepanek, mille üle täna mõtteid vahetati, oli tehtud konstruktiivses vaimus. «See, kus me kokkuleppe saavutame, on edasiste päevade küsimus,» ütles ta.

Reinsalu selgitas, et järgmistel päevadel jätkavad kõnelusi nii pealäbirääkijad, keskendudes peamiselt kuuele põhiküsimusele, kui ka töögrupid, et aruteludega jõudsamalt edasi minna. Tema hinnangul võiks selline töökorraldus tähendada, et nädala lõpuks on ring peale tehtud ka kõigile seni arutamata teemadele.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Sven Mikser hindas Rõivase ettepaneku samuti konstruktiivseks, kuigi märkis, et selle detailsusaste ei olnud iseäranis kõrge. «Aga me ei eeldanudki, et tuleb välja tervikpakett, koalitsioonileppe toorik, millele saab öelda jah või ei. Tegemist on raamistikuga, mille sees tuleb veel kompromisse otsida, aga kindlasti on see alus, mille pealt saab jätkata,» ütles ta.

Edasine töö saab tema sõnul olema intensiivne, sest paralleelselt tuleb esimeeste delegatsioonidega arutada tuumikküsimusi ja töögruppides teemasid, kus on konsensust vahest lihtsam leida.

«Pinged puudutavad peamisi seisukohti. Meie eesmärgiks ei ole joviaalne koosolemine, meie eesmärgiks on ikkagi teha valitsus, mis lahendab ära olulised probleemid, mille taha Eesti areng kipub takerduma,» märkis Mikser, kelle sõnul on kõnelustel meeleolu konstruktiivne ja lahendusele suunatud, samas on hulk tööd veel teha ja paljudes asjades kokku leppida.

Mikseri sõnul soovitakse kõnelustega edasi liikuda võimalikult kiiresti, kuid pidada arutelusid ka nii põhjalikult kui vaja. «Hüperkiirustamine ei ole eesmärk, teisest küljest venitada ka ei taha. Parlament tuleb järgmisel nädalal kokku, aga see ei tähenda, et koalitsioonilepe peaks olema selleks hetkeks kaante vahel,» lisas ta.

Töörühmadest koguneb Reformierakonna pressiesindaja teatel homme kolm: ääremaastumise vähendamise, maaelu ja põllumajanduse, õiguskorra ja sisejulgeoleku ning kultuuri ja spordi töörühm.

Kolmapäeval arutatakse töörühmades keskkonna ja energeetika, hariduse, teaduse, innovatsiooni ja e-riigi ning sotsiaal- ja tervishoiupoliitika ja tööturu teemasid. Neljapäeval on teemadeks eesti keel, Eesti diasporaa, eestlus ja Eesti Vabariigi sajas sünnipäev ning taristu ja Euroopa Liidu investeeringud. Paralleelselt käib koos ka katteallikaid analüüsiv töörühm, teatas erakond.

Kolme erakonna esindajad kohtusid täna esimest korda pärast Reformierakonna juhatuse laupäevast otsust, millega jäeti Vabaerakond kõnelustelt kõrvale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles