Mikser: teravad teemad ei kao Vabaerakonna lahkumisega laualt

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Mikser ja Taavi Rõivas
Sven Mikser ja Taavi Rõivas Foto: Erik Prozes / Postimees

Hoolimata Vabaerakonna lahkumisest koalitsioonikõnelustelt jääb osa neile olulisi teemasid lauale ka nüüd, ütles sotsiaaldemokraatide juht Sven Mikser Kuku raadiole antud intervjuus.

See, kas ilma Vabaerakonnata on läbirääkimisi lihtsam pidada, selgub täna, ütles Mikser.

Pärast avalikkusse jõudnud kirjade vahetamist on Mikseri sõnul peaminister Taavi Rõivasega pinged klaaritud, nad on pärast Rõivase Brüsselist naasmist iga päev rääkinud nii telefonitsi kui isikllikult kohtunud. «Loomulikult saame laua taga selgelt üksteisele otsa vaadata ja edasi minna.»

Mikser ütles, et sotsiaaldemokraatidel Vabaerakonnaga pingeid ei olnud ja kindlasti on nad koostöövalmid ka tulevikus. «See, mis nüüd tuli Reformierakonna ja Vabaerakonna vahele, on nende endi selgitada. Mul on raske uskuda, et see oli peamiselt maksuteema, küllap oli seal ka teisi teemasid.»

Mikser arvas, et takistuseks võis saada demokraatiapakett tervikuna: «See, kuidas muuta Eesti poliitikat avatumaks, kuidas lihtsustada uutele tulijatele pääsu poliitikasse - see on ka meile oluline teema. Kindlasti see, et valimiskampaaniad oleksid sisulisemad, et arutult ei põletataks raha.» Mikseri sõnul ei kao need teemad ka Vabaerakonna kõnelustelt lahkumise järel laualt kuhugi.

Sotsiaaldemokraatide jaoks on läbirääkimistel olulised teemad tööl käivate inimeste toimetulekut puudutav ehk palgavaesus, samuti laste vaesus. Samuti see, et saaks kokku lepitud riigireformi põhimõtetes.

Täpselt samasuguse programmiga nagu praeguses, üheks aastaks tehtud valitsuses, edasiminekut Mikser võimalikuks ei pidanud. «Seekord tehakse valitsust ikkagi neljaks aastaks ja ka see valitsuse eesmärkide pakett peab olema sedavõrd ambitsioonikam,» selgitas ta. «Me vajame suurte muutuste ja oluliste reformide valitsust.»

Täna kuulutab valimiskomisjon välja valimistulemused. Mikseri sõnul ei survesta see, et riigikogu järgmisel esmaspäeval koguneb, veel valitsuskõnelusi lõpetama. «Selge on see, et mingil hetkel tulevad need ajaraamid vastu, kus peaministrikandidaat peab juba saama volitused, nii et selleks ajaks peaks olema valitsuskõnelused ühel pool,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles