Lauri: vähem hääli saanu ei saa valimiste võitjale oma ideid peale suruda

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusminister Maris Lauri.
Rahandusminister Maris Lauri. Foto: Liis Treimann / Postimees

Reformierakondlasest rahandusminister Maris Lauri kirjutas oma blogis, et Vabaerakonna valimisprogrammis ei ole räägitud ettevõtte tulumaksust ja omakapitalimaksust, seega pole tegemist valijatelt saadud mandaadiga. Samuti on tema sõnu väär eeldada, et vähem hääli saanu saab valimiste võitjale suruda peale võitjale ebasobivat lahendust.

Maris Lauri kirjutab oma blogis, et valijad ei eeldagi, et kõik kampaanias lubatu ka täidetakse, kuna Eestis on alati olnud koalitsioonivalitsused. Seega on selge, et kõiki oma valimislubadusi ei saa täita ükski erakond.

Lauri arust on valitute jaoks väga keeruline teada täpselt, miks neid valiti. «Võib analüüsida, kuid lõpuks on tegemist eelkõige ka siis hinnangutega. Häda, kui põhjuseid hinnatakse valesti, sest järgmine kord valija karistab vale tegevuse eest.»

Samas tuleb Lauri meelest mõista, et rohkem esindatust saanud erakonnale on valijad oma seiskohtade elluviimiseks rohkem mandaati andnud kui vähem esindatust saanud erakonnale.

«Vastasel juhul oleks ju valimistulemus olnud teistsugune. Kus keegi oma lubadustest koalitsioonis järgi annab, sõltub läbirääkimistest ja ka kindlasti sellest, kes on eestvedaja, samuti võetakse arvesse valimiste põhilubadusi, kuid viimaste puhul on väär eeldada, et vähemus saab enamusele peale suruda sellele absoluutselt mittesobiva lahenduse.»

Ta tõi näitena, et sotsiaaldemokraadid soovivad astmelist tulumaksu, kuid nemad ei ole olnud valitsuse vedajad. Seega ei eelda nende valijad ka sellises situatsioonis astmelise tulumaksu kehtestamist.

«Vabaerakonna nõuded ettevõtte tulumaksu ja omakapitali maksu kehtestamiseks ning tulumaksumäära tõstmiseks on vastuolus nii Reformierakonna põhiseisukohtadega kui ka teiste potentsiaalsete osaliste seisukohtadega, seega resoluutsus nendes aspektides oli nende poolt kahtlematult kohatu,» arvas Lauri.

Ka tõi ta välja, et Vabaerakonna valimisprogrammis ei ole räägitud ettevõtte tulumaksust ja omakapitalimaksust, seega polegi tegemist valijatelt saadud mandaadiga.

«Täiesti lubamatu on aga see, kui keegi väidab, et tema mandaat on millegi pärast parem ja vingem kui teiste oma, sest tema ajab õiget asja aga teised mitte. Sellega öeldakse ju otsesõnu, et nende valijad on paremad, aga ülejäänud on lolli(tatu)d. Kõrkus ei midagi muud! Vähemusse jäämine on demokraatia loomulik osa ning sellega tuleb harjuda ja seda aktsepteerida.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles