IRLi noored: «staaride» strateegia kukkus läbi

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IRLi esimees Urmas Reinsalu.
IRLi esimees Urmas Reinsalu. Foto: Tairo Lutter

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) noorteorganisatsioon on seisukohal, et erakonna «staaride» strateegia kukkus läbi ning marginaliseeris erakonna tõsiseltvõetavuse. Toetus kannatas enim just noorte seas, see ajendas noori erakonnale välja mõtlema viiepunktilise reformiplaani.

Noored kirjutavad, et juba septembris juhtisid sada IRLi noort üle Eesti tähelepanu asjaolule, et suutmaks oma väljakujunenud uuendaja ja otsustaja rolli Eesti ees täita, on erakonnal hädavajalik anda võimalus uue põlvkonna poliitikutele. «Isamaa poolt 1992 ja Res Publica poolt 2003 ellukutsutud Eesti jaoks suured sammud edasi said teoks just tänu noortele inimestele, kes võtsid otsustajatena vastutuse ning tõid muutuse,» kirjeldavad noored ning lisavad, et paraku sai saja noore kiri valimisnimekirjade kokkupanijate poolt halvakspanu osaliseks. 

«Selleks, et IRL suudaks edaspidi anda panuse Eestis oluliste asjade kujundamisse, on hädavajalik muuta erakond noortele tegijatele atraktiivseks organisatsiooniks, kus ennast teostada,» leiavad noorteorganisatsiooni liikmed ja lisavad, et kaasajastada  tuleks printsiipe, mille alusel toimub konkurents ja muuta erakonna otsustusprotsessid avatumaks. Nii pakutakse välja viiepunktiline reformiplaan: 

1.    Parlamendivalimiste üleriigilise kompensatsioonimandaatide nimekirja järjestuse otsustamine sisevalimiste teel;

2.    Ringkondade valimisnimekirjade järjestuste otsustamine piirkondade poolt sisevalimiste teel;

3.    Erakonna sisevalimiste usaldusväärsuse tõstmiseks sõltumatute välisvaatlejate valimisprotseduure jälgima kutsumine;

4.    Suurendada märkimisväärselt erakonna volikogu rolli erakonna poliitiliste seisukohtade kujundamisel ja viia põhikirja sisse vastavad muudatused;

5.    Põhikirja järgi sätestada erakonna noorteorganisatsiooni esimehele koht erakonna eestseisuses. Rahvusvaheliselt levinud moodus sidustamaks erakonna tegevust noortega ja väärtustamaks järelkasvu.

IRLi noortekogu esimees Linda Eichler ütles Postimehele, et tema oli partei valimisnimekirjas esimene alla 30-aastane kandidaat ning asus kohal number 50. Tema arvates ei pruukinud see anda ühiskonnale signaali, et tegemist on noortesõbraliku erakonnaga. 

«Staaride» strateegiat kommenteerides sõnas noorteorganisatsiooni esimees, et poliitikul ja poliitikul on vahe ning nende erakonna noored leiavad, et liikmetel peaks olema väga selge maailmavaade. «Inimesed saavad selgelt aru, mille eest sa võitled. Iga nägu kõikide loosungite taha ei lähe,» ütles Eichler. Tema sõnul on reformiplaan saanud nii positiivset kui ka kriitilist tagasisidet. «Ma arvan, et avatud kommunikatsioon on õige, sest suletud variant on meie idanaabri oma, ärme seda teed kindlasti lähme,» arvas noortekogu eestkõneleja.

Helir-Valdor Seeder ütles Postimehele, et noortekogu reformikava täna ei arutatud. «Noortekogu tutvustas oma ettepanekuid, kuid nii nagu kokku leppisime, tulevad need arutlusele järgmistel volikogudel,» sõnas Seeder ja lisas, et ettepanekud vaadatakse volikogus läbi ning jõuavad siis suurkogule. «Need arutelud seisavad veel ees,» ütles ta Postimehele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles