Herkel: Reformierakonnal on meieta mugavam

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Herkel.
Andres Herkel. Foto: Jaanus Lensment

Vabaerakonna esimehe Andres Herkeli hinnangul on Taavi Rõivase toodud põhjendused otsitud ning tegelikult on Reformierakonnal Vabaerakonnata lihtsalt mugavam.

«Ehkki Taavi Rõivas kinnitab, et erakondade rahastamise küsimus ei olnud peapõhjus, siis ma arvan, et meie nõue rahastust poole võrra vähendada oli siiski otsustava iseloomuga. Mõnedki Reformierakonna esindajad vastasid kõnelustel väga terava kriitikaga ja eks see võib häirida teisigi osapooli. Ma näen selle taga siiski teatavat väärtuskonflikti, et me sellesse seltskonda ei sobi,» rääkis Andres Herkel põhjustest, miks tema meelest otsustas Reformierakond Vabaerakonna kõnelustest kõrvale jätta.

Herkeli sõnul kulutati kõnelustel tunde, et erakondade rahastamise vähendamise nõuet naeruvääristada ja tõrjuda.

Kuluaarides esitati idee, et 2016. aastal vähendatakse seda raha 15 protsenti ja järgmised sammud tulevad hiljem, kinnitas Vabaerakond. Erakond väitis, et sellise sammuga ei saanud nõustuda, sest Reformierakond vahetab valitsuses olles tihti partnereid ja see kavatsus tekitanuks tulevikus suure soovi Vabaerakond koalitsioonist välja puksida.

«Väärtuskonflikt avaldus veel paljudes nüanssides. Kui Jüri Adams hakkas rääkima sellest, et riigikogu liikmete kuluhüvitistest ei tohiks liisida autot, mis hiljem jääkväärtusega välja ostetakse, siis tundsin, et meie peale vaadatakse ikka ülima nõutuse ja mõistmatusega, nagu oleksime tulnukad. Aga tegelikult oleme just meie kahe jalaga maa peal,» ütles Herkel.

Samuti tõi Herkel välja, et Vabaerakond tegi kriitikat ka mitmetele maksudega seotud ettepanekutele. «Mis puudutab maksuküsimusi, siis leidsime, et katta tulumaksuvaba miinimumi tõus ja tööjõumaksude vähendamine kõigist muudest allikatest on äärmiselt kaheldav. Seda ettepanekut meil lõplikul kujul ei õnnestunudki näha, aga me ütlesime, et me võime selle suhtes olla kriitilised, kui see on täielikul kujul lauale pandud,» tõi Herkel välja veel põhjuseid, miks oli Reformierakonnal mugavam Vabaerakonnata edasi minna.

Ei pea Rõivase põhjendusi õigeks

«Ju oodati seda, et me kuulekalt kõlksume kõikide kõnelustega kaasa ja neelame alla kõik kompromissina serveeritud meie ettepanekute nudimised. Me ei lasknud seda teha, palusime teravad küsimused kohe esile võtta. Sellest tehti järeldus, et meiega nii lihtsalt läbirääkimised ei käi,» lisas Herkel, kes toonitas, et erakond on algusest peale öelnud, et koalitsiooni minek ei ole esmatähtis. «Otsustav on, kas ja kuidas õnnestub meie põhimõtteid kaitsta.»

Rõivas ütles täna pärast Reformierakonna juhatuse koosolekut, et Vabaerakonna kõrvale jätmine oli eeskätt tingitud erakonna kirjast, kus nad tegid ettepaneku kõnelused senisel kujul katkestada. Põhjustena tõi ta veel esile Vabaerakonna soovi tõsta üksikisiku tulumaksu, kuid ka erakonna ideed ettevõtte tulumaksu taastamisest ja omakapitalimaksust.

Herkel peab neid otsitud ettekääneteks. «Katkestamine puudutas formaati, kus osalesid kõik viieliikmelised delegatsioonid. Meie ettepanek oli katkestada seni, kuni sõlmküsimused on räägitud läbi. Nüüd on Reformierakond selle asemel otsustanud meid kõnelustelt välistada.»

«Võib-olla Taavi Rõivas algselt tõesti tahtis Vabaerakonna põhimõtteid kaasata, kuid tema kolleegide hulgas andis selgelt tooni seltskond, kes püüdis meie ideid kõigi vahenditega tagasi tõrjuda,» ütles Herkel.

Vabaerakond on täna koos Viljandimaal, kus arutatakse kampaania, valimistulemuste ning ka Reformierakonna otsuse üle. «Kuna läbirääkimised on meie jaoks lõppenud meist mitteolenevatel põhjustel, siis tuleb seda võtta, nagu ta on,» lisas Herkel.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles