Reformierakond: maksutõusu nõudmine näitas Vabaerakonna soovi loobuda valitsusvastutuse võtmisest

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reformierakonna juhatuse kogunemine.
Reformierakonna juhatuse kogunemine. Foto: Jaanus Lensment / Postimees

Reformierakonna juhatus märkis täna tehtud avalduses, et maksude drastilise tõstmiste järjepidev nõudmine ei näita Vabaerakonna head tahet ega tõsist suhtumist läbirääkimisi vedavasse partnerisse ning seab tervikuna kahtluse alla mitte üksnes Vabaerakonna valitsuskoalitsiooniga liitumise soovi siiruse, vaid ka stabiilse valitsusliidu moodustamise üldse. Postimees avaldab Reformierakonna juhatuse avalduse täismahus.

Reformierakond alustas kõnelusi valitsusliidu moodustamiseks nelja osapoolega siiras usus, et selliselt on võimalik Eestile luua laiapõhjaline ja tugev valitsus. Mitmetes prioriteetsetes teemades oleme jõudnud ka kokkulepeteni. Tõsi, nelja osapoolega läbirääkimised on kohati tekitanud ka umbusku, et kas kõik ikka soovivad ühiselt lõpuni minna ja kanda valitsusvastutust.

Seda tunnetust on meie jaoks kõige enam suurendanud Vabaerakonna järjekindel nõudmine teha radikaalseid maksumuudatusi, muu hulgas kasutada mis tahes kuluplaanide rahastamise katteallikana üksikisiku tulumaksumäära tõstmist neli-viis protsendipunkti ja 10–12-protsendilise ettevõtte tulumaksu kehtestamist. Nende nõudmistega nõustumisel väheneksid Eesti inimeste sissetulekuid ja kahaneks Eesti majanduse konkurentsivõime.

Mõistame Vabaerakonna kui noore erakonna nii läbirääkimiste eel kui ka ajal väljendatud soovi keskenduda valitsustöö tegemise asemel esmalt oma erakonna ülesehitamisele. Maksude drastilise tõstmiste järjepidev nõudmine ei näita meie hinnangul Vabaerakonna head tahet ega tõsist suhtumist läbirääkimisi vedavasse partnerisse. See seab tervikuna kahtluse alla mitte üksnes Vabaerakonna valitsuskoalitsiooniga liitumise soovi siiruse, vaid ka stabiilse valitsusliidu moodustamise üldse. Sisuliselt näitab selle nõudmise järjekindel esitamine Vabaerakonna soovi loobuda valitsusvastutuse võtmisest. Sama kinnitab Vabaerakonna ettepanek konsultatsioonid sootuks katkestada.

Arvestades keerulist rahvusvahelist olukorda, vajab Eesti võimalikult kiiresti värske mandaadiga stabiilse enamusvalitsuse ametisseastumist.

Lähtuvalt Vabaerakonna nõudmiste tõttu pidurdunud konsultatsioonide tulemustest, teeb Reformierakonna juhatus ettepaneku jätkata valitsusliidu moodustamise kõnelusi edaspidi kolmepoolselt – Eesti Sotsiaaldemokraatliku Erakonna ning Erakonnaga Isamaa ja Res Publica Liit.

Reformierakond tänab Eesti Vabaerakonda ja tema esindajaid konsultatsioonidel osalemise eest. Suur osa seisukohti, milles me leidsime Vabaerakonnaga ühisosa – eriti riigireformi, madalapalgaliste palgavaesuse leevendamise, julgeoleku ja parlamentaarse demokraatia tugevdamise osas –, leiavad tee ka kujunevasse valitsusprogrammi. Loodame ühiste arusaamade ulatust edaspidi laiendada konstruktiivse koostöö käigus kokkutulevas uues riigikogus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles