Meenuta, milliste põhjendustega jättis Reformierakond kõnelustelt kõrvale Eestimaa Rohelised

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hetk 2007. aasta koalitsioonikõneluste aegselt pressikonverentsilt, kus osales veel ka Eestimaa Roheliste juht Marek Strandberg (paremal).
Hetk 2007. aasta koalitsioonikõneluste aegselt pressikonverentsilt, kus osales veel ka Eestimaa Roheliste juht Marek Strandberg (paremal). Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Samuti nagu tänavu kutsus Reformierakond ka 2007. aasta valimiste järel koalitsioonikõnelustele kolm erakonda: Isamaa ja Res Publica Liidu, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna ning uustulnukana parlamenti pääsenud Eestimaa Rohelised, kellest viimane jäeti kõneluste lõppjärgus uuest võimuliidust välja.

Reformierakonna toonane esimees ja peaminister Andrus Ansip ütles 2007. aasta märtsi lõpus ETV hommikusaates, et rohelised jäeti koalitsioonikõnelustelt kõrvale, kuna nende ambitsioonikus ületas taluvuse piirid. «Ma ei usu, et keegi oleks pakkunud riigikogus kuut kohta omavatele rohelistele ühest ministrikohast rohkem,» ütles Ansip uudisteagentuuri BNS teatel. Rohelised soovisid saada endale toona kaht ministrikohta.

Samuti märkis Ansip, et Eestimaa Roheliste puhul on tegemist uue erakonnaga ning keegi ei tea, kuidas kuus saadikut riigikogus käituma hakkavad.

Ta lisas, et tugevad koalitsioonid on need, millel on parlamendis napp ülekaal ning kui keegi on võimuliidus üleliigne, on see oht koalitsiooni püsimisele. Tema sõnul võivad suure ülekaaluga koalitsioonis vaidlused viia selleni, et kellelgi soovitatakse ära minna, kui midagi ei meeldi. «Keegi võib solvuda ja ära minna. Nii need koalitsioonid lagunevad,» ütles Ansip toona.

Pärast riigikogus kuue saadikuga esindatud Eestimaa Roheliste väljajätmist moodustasid koalitsiooni Reformierakond, Isamaa ja Res Publica Liit ning sotsiaaldemokraadid, kel oli parlamendis ühtekokku 60 häält. Erakondade koalitsioonileping sai allkirjad 2007. aasta 2. aprillil ning kolm päeva hiljem ehk 5. aprillil astus uus valitsus ametisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles