Vakra: komisjonide töö peaks olema avalik

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rainer Vakra
Rainer Vakra Foto: Peeter Langovits

Riigikogu keskkonnakomisjoni esimees Rainer Vakra ütles endise riigikogu kantselei õigus- ja analüüsiosakonna Marika Kirchi seisukohti kommenteerides, et komisjonide töö peaks olema avalik ning kättesaadav kõigile osapooltele.

Keskkonnakomisjoni esimees Rainer Vakra sõnas Postimehele, et kuigi mõned Kirchi esitatud seisukohad on õiged, siis nende põhjal tehtud lõppjäreldustega ei saa nõustuda. «Ühegi saadiku ebakompetentsus või laiskus ei ole, ega saa olla kinniste komisjonide põhjenduseks. Mina olen jätkuvalt seisukohal, et komisjonide töö peab olema avalik ja kättesaadav kõigile osapooltele,» ütles Vakra.

Komisjoni esimehe hinnangul pole tänapäeva digimaailmas komisjonide lindistuste salvestamine ja säilitamine ning soovijatega jagamine liiga keeruline ega mahukas. «Seega tuleb kõik salvestada ja need ka säilitada, et näiteks tuhande aasta pärast oleks võimalik ajaloolastel või huvilistel kuulata, kuidas omal ajal arutati keskkonnakomisjonis põlevkivi kaevandamist, aga ka näiteks väga detailselt võimalikku hülgejahi lubamist.»

Vakra ütles, et tänase töökorralduse ehk kinniste komisjonide pooldajate põhiliseks argumendiks on see, et teatud poliitikutel on kalduvus nii-öelda kaamerate ees sisu asemel tegeleda ainult vormi ja väljapaistva teatriga. «Samas võib seda argumenti vaadata ka teistpidi.  Mina usun, et Eesti inimene suudab eraldada terad sõkaldest ja poliitilise kultuuri kasvades suudetakse aina enam hinnata ühiskonnas sisu ja teadmisi,» ütles keskkonnakomisjoni esimees ning lisas, et komisjonide töö avalikustamine muudaks riigikogu liikmete töö läbipaistvamaks ja kvaliteetsemaks. 

Endine riigikogu kantselei õigus- ja analüüsiosakonna nõunik Marika Kirch avaldas tänases Postimehes arvamust, et riigikogu liikmed ei huvitu komisjonide töö avalikustamisest, kuna paljudel neist pole lihtsalt ettevalmistust komisjoni töös sisuliselt osaleda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles