Valimistelt kõrvale jäänud vangide kaebus jäi riigikohtus rahuldamata

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Riigikogu valimistelt kõrvale jäänud vangid üritasid riigikohtu abiga valimistulemuste tühistamist saavutada, kuid kõrgeim kohtuaste jättis siiski nende kaebuse rahuldamata.

Tartu vanglas karistust kandvad kinnipeetavad, kokku üle 20 mehe esitasid Vabariigi Valimiskomisjonile (VVK) kaebuse, milles taotlesid riigikogu valimiste hääletamistulemuste tühistamist. Kaebajad põhjedasid taotlust sellega, et kõiki kinnipeetavaid ei kohelda valimistel võrdselt, kuna kaks kinnipeetavat on saanud valida, ülejäänud aga mitte, samas kinnipeetavate häälte arv võin uks mõjutada valimistulemusi.

VVK jättis nende kaebuse 11. märtsil rahuldamata, leides, et riigikogu valimiste seadus keelab süüdimõistetud ning vanglakaristust kandval isikul valimistel osaleda. Kuigi vahepeal on kohus jõudnud veendumusele, et see seadusesäte pole seaduslik, on seadus siiski praegu kehtiv. Ühtlasi märkis VVK, et nemad ei saa kedagi hääletajate nimekirjadesse kanda, vaid seda peavad tegema kohalikud omavalitsused.

Vangid vaidlustasid VVK otsuse riigikohtus, mis jättis aga nende kaevuse rahuldamata. Kolleegium asus seisukohale, et VVK 11. märtsi otsus on õiguspärane ega riku kaebajate õigust osaleda valimistel, kuna VVK ei otsusta selle üle, kas kaebajad kanda valijate nimekirja või mitte. «Kaebajate valijate nimekirja kandmist otsustab valla- või linnasekretär ning tema tegevuse peale esitatud kaebust on pädev läbi vaatama halduskohus,» märkis riigikohus.

Kolleegium lisas, et kaebajatel oli võimalik enne 2015. aasta riigikogu valimisi esitada avaldus valijate nimekirjas muudatuste tegemiseks valla- või linnasekretärile. «Kaebajad aga seda teadaolevalt ei teinud erinevalt kaebajate viidatud kinnipeetavatest, kes seetõttu said valimistel osaleda,» leidis kohus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles