Eestisse naasnud Rõivas: kõnelustel pole põhjust vaheseisu väga pikalt hoida

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Euroopa Liidu üldkogult planeeritust varem Eestisse naasnud Reformierakonna esimees Taavi Rõivas kinnitas täna, et soovib võimalikult kiiresti kokku saada toimiva valitsuse ning alustab selleks juba täna kohtumisi nii erakonnakaaslaste kui teiste kõnelustel osalevate erakondade juhtidega.

Rõivas ütles Tallinna lennujaamas ajakirjanikele, et soovib kasutada tänast tööpäeva selleks, et astuda samme selles suunas, et Eesti saaks tegusa valitsuse. «Pole põhjust väga pikalt seda vaheseisu hoida. Püüaks nüüd toimiva valitsuse kokku saada ja siis on kõigil kindlustunne olemas,» lausus ta.

Küsimusele, mis ajaks soovib ta koalitsiooni kokku panna, vastas Rõivas, et see aeg on arvatavasti mõõdetav nädalates, ehkki nädalaid ei saa enam palju olla. «Erinevalt mitmest teisest riigist on Eestis teatud protseduurid, mis on vaja suhteliselt ruttu ära teha siis, kui riigikogu koguneb, olgu selleks näiteks riigikogu juhatuse valimised. Tavapäraselt ka need teemad käsitletakse ikkagi läbi koalitsioonileppes,» ütles ta.

Esmalt soovib Rõivas kohtuda juba täna oma erakonnakaaslaste ning seejärel ka teiste kõnelustel osalevate erakondade esimeestega. «Mul on ka oma visioon olemas, kuidas võiks edasi minna, aga kindlasti ma soovin ka teiste arvamuse ära kuulata,» ütles ta.

Rõivase sõnul tuleb muu hulgas arutada, millised on võimalused olukorras, kus Vabaerakond on teinud ettepaneku kõnelused praegusel kujul katkestada. «Kindlasti ma suhtlen ka Andres Herkeliga, pärast seda on võimalik siis öelda, kuidas meil on võimalik edasi minna,» lausus ta.

Samas rõhutas ta, et on alustanud kõnelusi siiras usus, et kõik, kes kõnelustega alustavad, jätkavad laua taga lõpuni. «Kuulsin ka, et mitmed vabaerakondlased on ka uudistes seda öelnud, et tõepoolest ma olen neid kohelnud kui võrdset partnerit. Seda on hea kuulda, sest see on tõesti olnud ka minu enda arvates nii,» märkis ta.

Rääkides Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimehe Sven Mikseri eilsest kirjast, ütles Rõivas, et luges sellest välja selget tahet koostööga edasi minna. «Päris kindlasti on meil ka põhjust omavahel rahulikult arutada, mis on need küsimused või ka protseduurilised asjad, mis partnereid häirivad. Täiesti loogiline on neid ka omavahel põhjalikult rääkida ja võimalusel loomulikult ka arvesse võtta,» sõnas ta.

Kui Sotsiaaldemokraatlik Erakond ja Vabaerakond on Reformierakonnale ette heitnud soovi dikteerida partneritele jõupositsioonilt tingimusi, siis Rõivase sõnul käis iga erakond enne valimisi välja enda kõige olulisemad prioriteedid, millest ei saagi taganeda. Sotsiaaldemokraatidel oli tema sõnul selleks lastetoetuste tõus ning Reformierakonnal julgeolek ja tööjõumaksude langetamine.

«Oleks täiesti lugupidamatu, kui näiteks Reformierakond läheks valitsuskõnelustele ettepanekuga hoopis lastetoetusi langetada, mida me loomulikult ei tee ja mida ka loomulikult ei soovigi teha, aga kui keegi läheks sellise ettepanekuga läbirääkimistele, siis sellest võib juba ette eeldada, et head nahka ei saa,» ütles ta.

Rõivas lisas, et väga väikeste eranditega on püütud neid teemasid, mis võivad teistele mõjuda punase rätikuna, kõnelustel vältida ja otsida teemasid, millega on võimalik ühiselt edasi minna.

Reformierakonnal on uues riigikogus 30, Sotsiaaldemokraatlikul Erakonnal 15, Isamaa ja Res Publica Liidul 14 ja Vabaerakonnal kaheksa, Keskerakonnal 27 ja Konservatiivsel Rahvaerakonnal seitse kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles