Ülevaade: nii 2007 kui 2011 olid võimukõnelused selleks ajaks juba lõpusirgel

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koalitsioonilepingu allkirjastamine 2007. aastal.
Koalitsioonilepingu allkirjastamine 2007. aastal. Foto: Liis Treimann / Postimees

Nii 2007. kui 2011. aastal jõudsid koalitsioonikõnelusi pidavad erakonnad võimuleppe sisuliste küsimustega lõpusirgele 17. päeval pärast valimisi, mil võeti esmakordselt kõne alla ministrikohtade jaotus, tänavustest valimistest möödus 17 päeva kolmapäeval.

2007. aastal toimusid riigikogu valimised 4. märtsil ning 10. märtsil tegi Reformierakonna juhatus Isamaa ja Res Publica Liidule (IRL), Sotsiaaldemokraatlikule Erakonnale (SDE) ja uue erakonnana parlamendis kuus kohta saanud Eestimaa Rohelistele ettepaneku alustada koalitsioonikõnelusi.

Esimene kõnelustevoor toimus järgmisel päeval, mil alustati pere- ja majanduspoliitika arutelu. Kõnelusi jätkati eri valdkondi pidi liikudes kuni 21. märtsini, mil Reformierakonna toonane esimees Andrus Ansip tegi esimese ettepaneku, kuidas jaotada uues valitsuses ministrikohad.

Erimeelsuste tõttu tuli ta juba järgmisel päeval välja teise ning 28. märtsil kolmandagi kohajaotuse ettepanekuga, sest selleks ajaks olid Eestimaa Rohelised kõnelustelt välja jäetud. 28. märtsil ehk 24 päeva pärast valimisi sõlmisid kolm erakonda kokku viimased lahtised otsad koalitsioonileppes ja kinnitasid ka lõpliku kohtade jaotuse.

Reformierakonna, IRLi ja SDE koalitsioonileping sai allkirjad 2007. aasta 2. aprillil ning kolm päeva hiljem ehk 5. aprillil astus uus valitsus ametisse. Toonasel koalitsioonil oli riigikogus 60 häält.

2011. aasta riigikogu valimiste järel sündis koalitsioon veelgi kiiremini. Valimised olid 6. märtsil ning juba 9. märtsil toimus Reformierakonna ja IRLi esimene kõnelustevoor. Ka siis alustati kõnelusi pere- ja majanduspoliitilistest teemadest, misjärel võeti järjest ette ülejäänud teemavaldkonnad: esmalt räägiti riiklusest, haldusreformist, kodanikuühiskonnast, haridusest, energeetikast, transpordist, lõimumisest, sotsiaalvaldkonnast, tööelust, tervishoiust ja info- ja kommunikatsioonitehnoloogiast ning kõneluste viimastel päevadel keskenduti õigus-, sisejulgeoleku-, keele-, kultuuri-, spordi-, kaitse- ja välispoliitika ning maaelu-, regionaal- ja keskkonnapoliitika teemadele.

Kahe erakonna koalitsioonilepingus tehti viimased kokkulepped 23. märtsi kõnelustel, mil jaotati Reformierakonna esimehe ettepanekul ka ministrikohad. Leping sai allkirjad 4. aprillil ja 6. aprillil astus uus valitsus ametisse. Reformierakonna ja IRLi koalitsioonil oli parlamendis 56 häält.

Tänavused riigikogu valimised toimusid 1. märtsil. Koalitsioonikõnelusi alustas Reformierakond 6. märtsil, mil laua taha kutsuti SDE, IRLi ja uue erakonnana parlamendis kaheksa kohta saanud Vabaerakonna esindajad. Seekord alustati kõnelusi aruteluga kuue probleemvaldkonna üle.

Täna möödub riigikogu valimistest 18 päeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles