Simson: Reformierakond võib endale lubada ka kõneluste liivajooksmist

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Simson
Kadri Simson Foto: Peeter Langovits

Keskerakonna aseesimehe Kadri Simsoni hinnangul võib Reformierakond lubada endale praeguste nelja erakonna kõneluste katkemist, misjärel võiks Taavi Rõivase asemel valitsuse moodustamiseks võimaluse saada mõni teine Reformierakonna poliitik.

Simson ütles kõneluste senisest käigust rääkides, et tema hinnangul soovivad kõik väiksemad partnerid ehk Sotsiaaldemokraatlik Erakond, Isamaa ja Res Publica Liit ning Vabaerakond valitsusse minna. Seejuures on ainult IRLi soov valitsusse minna nii suur, et seda ollakse valmis tegema eriliste tingimusteta. «Kogu eesmärk ongi ainult tagasi saada mõned ministripositsioonid,» leidis ta.

Sotsiaaldemokraatidel on Simsoni hinnangul aastasest koos valitsemise kogemusest aga arusaam, et kui nad lasevad koalitsioonilepingusse kirjutada oma punktid alles nelja aasta pärast täitmiseks, võib juhtuda nagu tavaliselt, et nende lubaduste täitmiseni ei jõuta. Vabaerakonnal on tema sõnul valmisolek valitsusse minna aga vaid juhul, kui nad saavad oma valijatele näidata, et on kaasa toonud muutuse.

Pea kaks nädalat tagasi alanud kõnelustesse tehti Simsoni hinnangul paus just seetõttu, et Reformierakonna poolt ei paista muutusteks erilist soovi. «Vastupidi, Reformierakond tahab öelda, et teeme kõike täpselt samamoodi, mis tähendab, et puhtalt rahaliselt ei tule välja millegi muu uue kui ainult kosmeetiliste paranduste tegemine,» rääkis ta ja lisas, et samas oli Vabaerakonna nägemus teistsugusest poliitilisest kultuurist kantud eeskätt Reformierakonna vastasusest.

Simson avaldas arvamust, et kui Vabaerakond ja Sotsiaaldemokraatlik Erakond hoiavad praegu kokku, on neil ainulaadne võimalus saavutada Reformierakonna vedamisel koalitsioonilepe, mis ei ole Reformierakonna nägu. «Reformierakonnal alternatiivi ei ole, ta peab kas sotsidele-Vabaerakonnale järele andma või ootab Taavi Rõivast ees olukord, kus riigikogus ei toeta teda 51 saadikut,» ütles Simson, kelle sõnul peab Reformierakond tegema kõneluste jätkamiseks märkimisväärseid järeleandmisi.

Siiski juhtis ta tähelepanu, et Reformierakond on näidanud ennast vägagi kalkuleeriva erakonnana, kus otsuseid teevad vanad poliitikahundid, mistõttu võidakse lubada endale ka praeguste kõneluste ebaõnnestumist. «Kui nad näevad, et Taavi Rõivas on ennast ammendanud, siis võivad nad ju juhatuses loosi teel leida kellegi paindlikuma,» ütles ta, viidates Rõivase erakonnakaaslastelt kuuldud hinnangule, et ta on kõnelustel kogenematu ja jäik. Sel juhul võib president anda valitsuse moodustamiseks teise võimaluse mõnele teisele poliitikule Reformierakonnast, leidis ta.

Keskerakonnale kosjatulekut Simson samas ei uskunud, sest see tähendaks tema sõnul märgatavat poliitikamuutust alates maksudest ja jätkates omavalitsuste toetamisega, mille asemel arutatakse praegu kulude kokkutõmbamist.

Vastates juttudele, mille järgi otsivad keskerakondlased ise võimukõnelustel osalejatega kontakti, ütles Simson, et loomulikult on ka neil vaja teada, mida valitsuskõnelused Eestile tähendavad.

«See on ainult loogiline, et me hoiame kätt pulsil. Igaüks, kes arvutada oskab, saab aru, et järgmisel nelja aastal on valitsusel vaja leida nii mõneski olulises hääletuses laiemat toetust kui eelmisel neljal aastal. See valitsus peab kätt sirutama rohkem partnerite poole, kui eelmisel neljal aastal vaja oli,» ütles ta ning lisas, et vestlused piirduvad seisukohtade uurimisega ja mingeid paralleelseid läbirääkimisi Keskerakond ei pea.

Reformierakonnal on uues riigikogus 30, Sotsiaaldemokraatlikul Erakonnal 15, Isamaa ja Res Publica Liidul 14 ja Vabaerakonnal kaheksa, Keskerakonnal 27 ja Konservatiivsel Rahvaerakonnal seitse kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles