Reinsalu: kokkuleppe kondikavast oleme väga kaugel

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Reinsalu
Urmas Reinsalu Foto: Jaanus Lensment / Postimees

Kui Reformierakonna esimees Taavi Rõivas ütles, et esitles täna teiste erakondade esimeestele põhikokkuleppe kondikava, siis Rõivasega kohtunud Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esimehe Urmas Reinsalu hinnangul ollakse kondikavast veel väga kaugel.

Reinsalu ütles Postimehele, et arutas Rõivasega tänasel kohtumisel IRLi põhiseisukohti, mis puudutavad riigi- ja haldusreformi ning madalapalgaliste maksukoormuse probleemi lahendamist, kuid otsuseid ei tehtud ning plaani kokkupanemine ja läbikaalumine seisab alles ees. «Kondikavast me oleme väga kaugel,» lausus ta.

Varasema kava kohaselt pidanuks nelja erakonna esindajate järgmine kohtumine toimuma homme kell 13, mil plaaniti arutada põllumajanduse ja ääremaastumise küsimusi. Samas on Vabaerakond ja sotsiaaldemokraadid juba teatanud, et ei pea praeguses olukorras võimalikuks suure ringi arutelusid jätkata.

Reinsalu sõnul tähendab see, et sellises formaadis homset kohtumist ei toimu. Ta kinnitas, et senistel kõnelustel on ootus sisulisteks muudatusteks valdav ning ta mõistab kõiki, kes väljendavad tugevat sõnumit, et seda saavutada. Nüüd peab läbirääkimisi vedav Reformierakond leidma ja välja pakkuma uue edasiliikumise nurga, märkis ta.

Reinsalu hinnangul võib kõnelustesse tekkida paaripäevane paus, kuni Reformierakonna esimees Taavi Rõivas naaseb Brüsselis toimuvalt Euroopa ülemkogult, või leitakse mingi muu töövorm, mis osalistele sobib. «Ma iseenesest mingit erilist ajasurvet praegu ei näe. Aega on piisavalt sisuliste arutelude läbivedamiseks,» ütles ta.

Homme hommikul arutab võimukonsultatsioonidel tekkinud olukorda IRLi eestseisus, mis saab Reinsalu sõnul kõneluste senisest käigust ülevaate, vaagib erinevaid võimalusi ja kujundab seisukohad.

Kõneluste suure ringi arutelude katkestamiseks tegi täna õhtul ettepaneku Vabaerakond, mille juhid on korduvalt rõhutanud, et põhimõttelistes küsimustes tuleb langetada otsused. Vabaerakonna nimekirjas riigikokku valitud Artur Talviku sõnul ei pea erakond praegust solgutamist õigeks.

«Praegu toimuvat nimetatakse probleemide kaardistamiseks. Kaardistamine on tore, aga kui sealt ei tule mingisugustki lahendust, siis sellisel kujul plenaarsel kujul nende istungite jätkamine teemade kaupa ei ole meie arvates mõttekas. Kui me lihtsalt istume laua taga ja keerutame pöidlaid, siis me olulistele küsimustele vastuseid ei saa,» ütles ta.

Ka Sotsiaaldemokraatlik Erakond teatas, et ei pea mõttekaks jätkata võimuliidu moodustamise konsultatsioone, kui peaminister viibib Brüsselis ja suurtes küsimustes pole kokkuleppeid tehtud.

Erakonna peasekretäri Indrek Saare sõnul on konsultatsioonid kestnud kümme päeva, ent kokkuleppeid pole veel sündinud ja sellises olukorras on aja mahavõtmine ja käiguvahetus täiesti asjakohane. «Sotsiaaldemokraadid on valmis koalitsiooni moodustamiseks läbi rääkima, kui on selge, milline see valitsus saab olema ja mida kavatseb ära teha,» ütles ta.

Reformierakonna, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna, Isamaa ja Res Publica Liidu ning Vabaerakonna esindajad alustasid koalitsiooni moodustamiseks konsultatsioone 6. märtsil ning suures ringis on kohtutud kümme korda. Täna kohtus Rõivas võimalike partnererakondade juhtidega.

Reformierakonnal on uues riigikogus 30, Sotsiaaldemokraatlikul Erakonnal 15, Isamaa ja Res Publica Liidul 14 ja Vabaerakonnal kaheksa, Keskerakonnal 27 ja Konservatiivsel Rahvaerakonnal seitse kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles