Rõivas: esitlesin kolme erakonna juhtidele kokkuleppe kondikava

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reformierakonna juhatuse kogunemine.
Reformierakonna juhatuse kogunemine. Foto: Jaanus Lensment / Postimees

Reformierakonna esimees Taavi Rõivas kinnitas täna, et erakond jätkab koalitsiooni moodustamiseks kõnelusi Sotsiaaldemokraatliku Erakonna, Isamaa ja Res Publica Liidu ning Vabaerakonnaga.

Rõivas ütles pärast erakonna juhatuse koosolekut ajakirjanikele, et esitles täna teiste erakondade esimeestele ettepanekut, milline võiks olla põhikokkuleppe tuum. «Minu pakutud esmase kondikava eeldus on see, et kõik erakonnad peavad olema vastutustundlikult järeleandlikud ka oma kõige olulisemates prioriteetides, aga samas iga erakonna jaoks kõige olulisemad prioriteedid peavad kindlasti moel või teisel kajastatud saama, selleks et igaüks tunneks, et võimalik sündiv lepe oleks ka nende nägu,» rääkis ta.

Tema sõnul soovivad erakonnad langetada tööjõumakse ning seda eriti madalapalgalistel, samuti suurendada lastetoetusi ja viia ellu riigireformi. Sealhulgas on tema sõnul esmased aluspõhimõtted töögrupi tasemel kokku lepitud ka haldusterritoriaalse reformi tegemiseks.

«Asju, milles juba on ühisosa olemas, on minu meelest päris palju, selle pinnalt annab ehitada küll. Mulle tundub, et on võimalik kokku panna küll selline koalitsioon, kus igaühe kõige olulisemad prioriteedid saavad esindatud,» ütles Reformierakonna juhatuse koosolekult Brüsselis toimuvale Euroopa ülemkogule suundunud Rõivas.

Samas on kõnelused tema sõnul alles selles faasis, kus on läbi käidud kõige olulisemad teemad, kuid teemavaldkondadeni pole veel jõutud. «Ma usun, et igas valdkonnas, olgu selleks keskkonnapoliitika, põllumajandus, sotsiaalpoliitika, on igal erakonnal oma konkreetseid punkte, mida nad leppes soovivad näha. Seetõttu enne, kui need teemad on läbi arutatud, on kindlasti veel vara kõigest lõplikust rääkida,» ütles ta.

Rõivas kinnitas, et Reformierakond on algusest peale pidanud läbirääkimisi heas usus ja kõik osalised, kes on laua taga olnud, on jätkuvalt kõnelustele oodatud. Reformierakonna ettepaneku kohaselt peaks nelja erakonna esindajate järgmine kohtumine toimuma homme pärastlõunal.

«Vabaerakond on ise välja öelnud, et nad veel arutavad, kas nad tegelikult soovivad, et ka nende jaoks kõnelused jõuaks reaalse valitsuskoostööni. Nad on seda algusest peale öelnud, selles mõttes ei ole siin mitte midagi iseäralikku,» lausus Rõivas ja kinnitas, et Reformierakond ei soovi panna neid kuidagi ebamugavasse olukorda või neid laua tagant ära ajada, vaid ootab erakonna esindajaid jätkuvalt laua taha.

Ühtlasi kinnitas ta Reformierakonna valmisolekut arutada nii demokraatiapaketi kui riigireformi teemasid, kuid lisas, et näiteks tulumaksu tõstmisega ei olda mingil juhul nõus. Samuti ei tee erakond tema sõnul kompromisse Eesti julgeoleku arvelt.

Reformierakonna, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna, Isamaa ja Res Publica Liidu ning Vabaerakonna esindajad alustasid koalitsiooni moodustamiseks konsultatsioone 6. märtsil ning suures ringis on kohtutud kümme korda. Täna kohtus Rõivas võimalike partnererakondade juhtidega.

Reformierakonnal on uues riigikogus 30, Sotsiaaldemokraatlikul Erakonnal 15, Isamaa ja Res Publica Liidul 14 ja Vabaerakonnal kaheksa, Keskerakonnal 27 ja Konservatiivsel Rahvaerakonnal seitse kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles