Rõivas: homme hakkame tegema esimesi vahekokkuvõtteid

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reformierakonna esimehe Taavi Rõivase sõnul alustavad nelja erakonna esindajad ilmselt juba homme esimeste vahekokkuvõtete tegemist, et hinnata, kas või kuidas koalitsiooni moodustamist jätkata.

Rõivas ütles täna ajakirjanikele, et homse päeva esimeses pooles võetakse läbi need küsimused, mis seni on prioriteetide arutelul käsitlemata. Siis, kui kõigi partnerite kõige olulisemad teemad on kaardistatud, tehakse tema sõnul esimene vahekokkuvõte, et hinnata, kas ja millist ühisosa on erakondadel võimalik leida.

«Loodetavasti on sellega võimalik kolmapäeval algust teha. Kas me juba kolmapäeval kõikides suurtes plokkides kõik need kompromissid või lähtekohad suudame selgeks saada, vaatame seda üks samm korraga. Igal juhul siis me hakkame sellega tegelema,» ütles Rõivas, kes ise viibib kolmapäeva õhtust kuni reedeni Brüsselis Euroopa Liidu ülemkogul.

Rõivas mõistab enda sõnul, et nii aruteludel osalejad, nende erakonnad kui kogu avalikkus on pisut kannatamatud. «Juba oleks põnev teada, kes millisel ministritoolil hakkab tööd tegema ja millised on need programmilised seisukohad, kuidas Eestit edasi viia,» rääkis ta.

Samas on kõnelustel osalejate eesmärk tema sõnul sõnastada mitte ainult minimaalne ühisosa, milles oleks võimalik kokku leppida paari nädalaga, vaid püüda leida probleemvaldkondades selliseid algatusi, mille puhul peab vaeva nägema, et nende tegemiseski kokkulepeteni jõuda. Selleks tuleb tema sõnul varuda rohkem aega.

«Tuleb läbirääkijatel varuda ka võhma, sest olgem ausad, need ei ole kindlasti kerged läbirääkimised, need kestavad pikalt, need on suhteliselt intensiivsed, on vaidlusi, on arutelusid väga erinevatel teemadel. Ma olen tänulik kõigile, kes sellele intensiivsusele vastu peavad, see kindlasti ei ole lihtne, aga kui eesmärk on neljaks aastaks toimiv valitsusliidu lepe kokku saada, siis ei pea ka ootama, et see paari nädalaga või nipsust tehtav on,» ütles Rõivas ja tõi näiteks, et mõnes Euroopa riigis on läbirääkimised kestnud lausa mitu kuud. «Loodetavasti meil nii kaua ikkagi päris ei lähe.»

Täna rääkisid nelja erakonna esindajad taas riigireformist, sealhulgas kaasamise parandamisest ja võimalikest muudatustest riigikogu töökorras, samuti demograafilisest olukorrast ja ääremaastumise vähendamisest.

Vabaerakonna esimehe Andres Herkeli sõnul räägiti täna näiteks riigikogu fraktsioonidest lahku löönud saadikute õigustest, avatud nimekirjadest ja riigikogu liikme mandaadi ühitamisest kohaliku volikogu liikme mandaadiga, seejuures arutati alternatiivina ka põhimõtet, et uus mandaat tühistab eelmise. Erakondade rahastamise kärpimine täna jutuks ei tulnud.

«Seal on suured küsimused seotud nii sellega, kui suur on rahastamise määr, kuidas seda jagatakse, kas see on sihtotstarbestatud, kas kampaaniakulutustel on lagi. See kindlasti on üks nendest sõlmküsimustest tulumaksuvaba miinimumi, palgavaesuse ja tööjõumaksude kõrval, mis on väga oluline,» ütles Herkel, kelle sõnul pole üheski sõlmküsimuses seni kokkuleppeid tehtud. «Kulminatsioon algab homsest,» lisas ta.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Sven Mikser oli tänasel briifingul äärmiselt napisõnaline, nentides, et päevade kaupa on probleeme ja seisukohti hoolega kaardistatud. «Kui saame kaardistatud, siis heiskame purjed ja asume seilama. Seda, kas me jõuame tõotatud maale, on veel vara öelda,» märkis ta.

Reformierakonna, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna, Isamaa ja Res Publica Liidu ning Vabaerakonna esindajad alustasid koalitsiooni moodustamiseks konsultatsioone 6. märtsil ning on praeguseks kohtunud kümme korda.

Reformierakonnal on uues riigikogus 30, Sotsiaaldemokraatlikul Erakonnal 15, Isamaa ja Res Publica Liidul 14 ja Vabaerakonnal kaheksa, Keskerakonnal 27 ja Konservatiivsel Rahvaerakonnal seitse kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles