Herkel ootab selgust, kas kokkulepped on võimalikud või mitte

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Mikser, Andres Herkel ja Taavi Rõivas.
Sven Mikser, Andres Herkel ja Taavi Rõivas. Foto: Liis Treimann / Postimees

Riigikogus kaheksat kohta omava Vabaerakonna esimees Andres Herkel ütles täna, et ootab võimalikult kiiresti selgust, kas nelja erakonna kõnelustel on kokkulepped võimalikud või mitte.

Herkel ütles tänase kohtumise järel ajakirjanikele, et erimeelsused peegelduvad erakondade programmides ja need on olulisel määral olemas ka läbirääkimiste laua taga.

Ta märkis, et mida kiiremini jõuavad erakondade esindajad sõlmküsimustes kokkuleppele või mida kiiremini adutakse, et kokkuleppele ei jõuta, seda parem. Seniseid arutelusid arvestades ootab ta eeskätt tulemusi erakondade rahastamise ja maksuküsimustes.

«Äärmiselt keskpärane oleks see, kui me vastu 30. märtsi avastame, et meil mingites asjades seisukohad pole ikka päris need, ja siis kuidagi rabistamisega läheme seda asja kokku kleepima,» lisas Herkel.

Reformierakonna esimees Taavi Rõivas ütles nelja osalisega koalitsiooni tõenäosusest rääkides, et selle nimel tehakse päevast päeva tööd. «On asju, kus ühisosa leidmine on lihtsam kui mõnes teises kohas. Maksupoliitilised seisukohad on meil olnud ikkagi üksjagu erinevad, kuigi on ka nendes olnud ühisosa,» märkis ta.

Samas on erakondade esindajad väljendanud tema sõnul valmisolekut arutada ka teemasid, mida üks või teine pole traditsiooniliselt soovinud avada. «Kõik teemad, ka need, mis ühe või teise erakonna jaoks on natuke valusad, on laualt läbi käinud ja see ilmselt ka nii jätkub,» ütles Rõivas.

Homme püüavad erakondade esindajad joone alla tõmmata riigireformi, demokraatia arendamise ja ääremaastumise vältimise teemadele, mida arutati juba eelmisel nädalal. Kolmapäeval liigutakse praeguste plaanide kohaselt edasi sotsiaal- ja tervisevaldkonna juurde.

Reformierakonna, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna, Isamaa ja Res Publica Liidu ning Vabaerakonna esindajad alustasid koalitsiooni moodustamiseks konsultatsioone 6. märtsil. Nelja erakonna koalitsioonil oleks riigikogus 67 häält.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles