Rõivas: meie ambitsioonid pole veel võimalustega tasakaalus

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Nelja erakonna esindajad arutasid tänastel võimukonsultatsioonidel ettevõtluskeskkonna arendamist ning lubaduste võimalikke katteallikaid, Reformierakonna esimehe Taavi Rõivase sõnul on erakondade ambitsioonid praegu veel suuremad kui riigi rahalised võimalused.

Rõivase sõnul käsitleti tänaste teemade seas nii lennuühenduste parandamise kui turismi soodustamise võimalusi. Samuti arutati mikroettevõtete halduskoormust, iduettevõtetele atraktiivse keskkonna säilitamist ning nii ettevõtlusõppe kui finantskirjaoskuse küsimusi.

Majanduskasvu teemaplokis jõuti rääkida ka teadus- ja arendustegevusest ning kutseharidusest. «Teemadering oli muidugi märksa laiem, need on lihtsalt mõned sellised aspektid, mis ettevõtluskeskkonda puudutavad ja kus me ühisarusaamad formuleerisime,» ütles Rõivas tänase kohtumise järel ajakirjanikele.

Isamaa ja Res Publica Liidu esimehe Urmas Reinsalu sõnul oldi konkurentsivõimest ja ettevõtluse soodustamisest rääkides ühisel seisukohal, et vähem peab olema regulatsioone ja bürokraatiat. «Valitsuse ees seisab tõsine analüüs vaadata läbi tänased regulatsioonid, eriti väikeettevõtluse koha pealt,» lausus ta.

Samuti leiti tema sõnul, et riigi seniseid ettevõtluse toetamise meetmeid tuleb paremini sihitada, ning arutati ka, kuidas riik saab majandusdiplomaatia kaudu avada Eesti ettevõtetele uksi ja teisalt tuua siia suuremahulisi välisinvesteeringuid.

Reinsalu ütles tänast arutelu kokku võttes, et Eesti praeguse majanduskasvuga ei saa rahul olla ning riik peab tegema tugevaid samme, et anda positiivne tõuge nii ettevõtlikkuse kui majanduse kasvuks.

Päeva teises pooles said kõnelejad ülevaate võimalikest katteallikatest ehk meetmetest, mille abil suurendada riigi tulusid või vähendada kulutusi. Rõivas nentis, et seni on erakondade ambitsioonid teha mitmesuguseid kulutusi veel suuremad kui riigi võimalused.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Sven Mikser märkis, et lisatulu on võimalik leida kas täiendavate makstulude või kulukärbetena ning mõlemad pooled olid täna ka laual. Tema sõnul on laua taga ideoloogiliselt üsna eripalgeline seltskond ja nii pole erakondade erimeelsused katteallikate osas kuidagi väiksemad kui kulukohtade puhul.

«Kui me peaksime leppima kokku paketis, mis sisaldab teatud maksude kärpimist ja teatud vajalikke, aga kulukaid meetmeid, siis loota, et see kõik tuleb ainult majanduskasvust ja siin-seal väikestest kokkuhoiumeetmetest, ilmselt ei maksa,» ütles Mikser, kelle sõnul peab see pakett sel juhul sisaldama ka meetmeid, mis käsitlevad riigieelarve tulupoolt ehk makse.

Homme püüavad erakondade esindajad joone alla tõmmata riigireformi, demokraatia arendamise ja ääremaastumise vältimise teemadele, mida arutati ka eelmisel nädalal. Kolmapäeval liigutakse praeguste plaanide kohaselt edasi sotsiaal- ja tervisevaldkonna juurde.

Rõivas viibib kolmapäeva õhtust kuni reedeni Brüsselis Euroopa Liidu ülemkogul, kuid see ei tähenda tema sõnul, et läbirääkimised katkeks. «Meil on võimalus edasi minna ka ilma minuta. Meil on ka Reformierakonna poolt läbirääkimiste delegatsioon üksjagu suur ja inimesi, kes saavad jätkata, kindlasti on,» ütles ta Postimehe küsimusele vastuseks.

Reformierakonna, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna, Isamaa ja Res Publica Liidu ning Vabaerakonna esindajad alustasid koalitsiooni moodustamiseks konsultatsioone 6. märtsil. Nelja erakonna koalitsioonil oleks riigikogus 67 häält.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles