Mikser: keegi ei arva, et kõnelused oleksid liikunud iseäranis nobedalt

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Herkel, Sven Mikser, Taavi Rõivas ja Urmas Reinsalu.
Andres Herkel, Sven Mikser, Taavi Rõivas ja Urmas Reinsalu. Foto: Erik Prozes / Postimees

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Sven Mikser avaldas lootust, et ehkki nelja erakonna konsultatsioonidel on terve hulk tähtsaid teemasid veel käsitlemata, hakatakse järgmisel nädalal langetama ka suuremaid otsuseid.

Mikser ütles pärast tänast kõnelustevooru Postimehele, et keegi ei arva, et erakonnad oleksid kõnelustel iseäranis nobedasti edasi liikunud. «Kindlasti peab kuskilt maalt hakkama ka mingeid otsi kokku tõmbama, selleks et lõpuks sünniks lepe. See iseenesest kindlasti ei tule,» lausus ta.

Mikseri sõnul on kuue probleemvaldkonna teemadest enamik kõnelustelaualt läbi käinud, samas on ka nendes palju lahtisi otsi ning lisaks on terve hulk olulisi teemasid, mida üldse pole veel käsitletud. Nii on neid kohti, kus arutelu võib toppama jääda, tema hinnangul ka ees.

Mikser märkis, et kui vaadata näiteks seni välja pakutud sotsiaal- ja regionaalpoliitilisi meetmeid ning teisalt soovi teatud makse langetada, siis nende meetmete ja võimaluste vahel on käärid. «Kui me peame hakkama neid probleemteemasid ja neid kõige kulukamaid meetmeid, olgu siis riigi kulude kärpimise või tulude suurendamise koha pealt järjestama, siis kindlasti läheb taas keeruliseks,» ütles ta.

Tema sõnul peavad koalitsioonilepingu sünniks järeleandmistega arvestama kõik erakonnad. «Ei saa ühegi erakonna kõige olulisemaid soove jätta täielikult arvestamata või lükata laualt maha, samas ei saa ka keegi loota, et ta saab kõik, mida soovib,» nentis Mikser ja avaldas lootust, et kõik osalised lähtuvad riigi ja ühiskonna huvidest ning asetavad need oma valimisloosungitest ettepoole.

Küsimusele, kas praeguste arutelude põhjal suudavad neli erakonda ette võtta suuri reforme, vastas Mikser, et sellele on kindlas kõneviisis veel vara vastata. «Kuni lootus püsib, seni teeme head tööd kõige paremas arusaamises,» lisas ta.

Reformierakonna, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna, Isamaa ja Res Publica Liidu ning Vabaerakonna konsultatsioonid algasid eelmisel reedel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles