Rõivas: koalitsioonileppeni läheb veel mitu nädalat

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Herkel, Sven Mikser, Urmas Reinsalu ja Taavi Rõivas.
Andres Herkel, Sven Mikser, Urmas Reinsalu ja Taavi Rõivas. Foto: Jaanus Lensment / Postimees

Kuigi koalitsiooni moodustamiseks konsultatsioone pidavate erakondade esindajad on jõudnud prioriteetsete teemade esmase aruteluga lõpusirgele, läheb koalitsioonilepingu kokkusaamiseni Reformierakonna esimehe Taavi Rõivase hinnangul veel mitu nädalat.

Rõivas ütles pärast tänast kõnelustevooru Postimehele, et põhjalikult räägiti lastega perede toimetulekust, sealhulgas lastetoetuste tõstmise võimalustest. «Eraldi sihtgruppidena olid fookuses nii üksikvanemad kui ka vanemliku hoolitsuseta lapsed, samuti arutasime neid teemasid, mis puudutavad hooldusperesid ja teisi asendushoolduse vorme,» rääkis ta.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimehe Sven Mikseri sõnul leidsid kõik, et laste vaesust käsitledes tuleb adresseerida nii vaesusriskis kui üksikvanemaga peresid, samuti peeti oluliseks soodustada laste sündi. «Käsitlesime ka puuetega laste ja nende hooldajate probleeme, samuti ka elatisraha kättesaamisega seotud probleeme ehk seda, kuidas tagada, et kõik lapsed neile ette nähtud elatisvahendid kätte saaks,» märkis ta ja lisas, et ehkki probleemitõstatuses oli ühisosa suur, oli lahendustes erinevaid visioone.

Rõivase sõnul hakatakse kõnelustega jõudma nüüd tasapisi sinnamaani, kus kõige olulisemad prioriteedid on saanud käsitletud. Esmaspäeval räägitakse veel majanduskasvu ja inimeste sissetulekut puudutavatest teemadest nagu riigi konkurentsivõime ja ettevõtluskeskkonna areng, keskendudes küsimusele, kuidas soodustada seda, et Eestisse investeeritaks ja loodaks tasuvaid töökohti. Samuti on tema sõnul üht-teist üles jäänud teistest põhiteemadest nagu näiteks demograafia.

Pärast neid arutelusid plaanivad läbirääkijad järgmise nädala esimestel päevadel fikseerida oma võimalused. «Tõenäoliselt juba esmaspäeva õhtul peaks olema see võimalus, kus me vaatame otsa matemaatiliselt kokku pandud numbritele ja hindame, milliste teemadega on võimalik edasi minna, mida täpsustada, milliseid katteallikaid me oleme valmis ühiselt aktsepteerima ja millises ulatuses meil võimalusi on,» ütles ta.

Küsimusele koalitsioonileppe valmimise ajast vastas Rõivas, et konkreetsetesse tähtaegadesse ei saa ennast liiga kinni mõelda. «Iseenesest me oleme ju päris mitmel teemal päris palju jõudnud ka juba läbi arutada, aga selge on see, et ikka läheb veel mitu nädalat, enne kui me saame öelda, et koalitsioonilepe hakkab vormi võtma,» märkis ta.

Riigikogu avaistungi kutsub president kokku kümne päeva jooksul pärast valimistulemuste väljakuulutamist. Enne seda peab vabariigi valimiskomisjon valitud riigikogu liikmed ja asendusliikmed registreerima, seda aga ei saa teha enne, kui valimiskaebuste kohta on tehtud lõplikud otsused. Seniste arvestuste kohaselt võiks parlamendi esimene istung toimuda 30. märtsil.

Rõivas nentis, et kõnelustel tuleb uue riigikogu koosseisu kogunemise ajaga arvestada. «Samas selleks, et saada korralik koalitsioonilepe, mis tõesti on neli aastat Eesti jaoks positiivseid asju ellu viiv, ei saa ka ülemäära kiirustada. Tuleb need teemad ikkagi detailselt selgeks rääkida ja suurtes asjades kokkuleppele jõuda,» ütles ta.

Ta kinnitas, et kõnelustel on õhkkond asjalik ja eriarvamuste asemel otsitakse reaalseid kokkuleppekohti. «Ma näen, et valmisolek erinevatel teemadel, mis on teistele partneritele olulised, arutada on kõigil. Ei ole nii, et kellegi teemadel arutelu ei oleks või kellegi teemasid teised poleks valmis arutama,» lisas Reformierakonna esimees.

Reformierakonna, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna, Isamaa ja Res Publica Liidu ning Vabaerakonna esindajad alustasid koalitsiooni moodustamiseks konsultatsioone eelmisel reedel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles